JEDNIČKA. Vyhlíží Petra Kvitová post nejlepší hráčky světa? Foto: Česká sportovní/Pavel Lebeda

JEDNIČKA. Vyhlíží Petra Kvitová post nejlepší hráčky světa? Foto: Česká sportovní/Pavel Lebeda | foto: Česká sportovní/Pavel Lebeda

Začíná útok Kvitové na pozici světové jedničky. Díl první: Sydney

  • 61
Pohoda skončila. Petra Kvitová má před sebou na okruhu WTA první turnaj 2012. Premiéru absolvuje wimbledonská vítězka v Sydney a příští sobotu se tam může stát "tenisově nesmrtelnou". Vítězství na turnaji ji totiž katapultuje na pozici světové jedničky, což se v historii českého respektive československého tenisu povedlo pouze Martině Navrátilové.

Petře Kvitové patří momentálně v žebříčku WTA druhá pozice se ztrátou 115 bodů na Dánku Carolinu Wozniackou.

Otázky na post jedničky nepočítá, už se staly součástí jejího tenisového života. Padají v každém rozhovoru hned několikrát. Přesto jedenadvacetiletá hráčka z Fulneku pořád stojí za svým: "Hlavní je pracovat na vylepšení mé hry. Pokud se tohle podaří, může přijít i případný post světové jedničky."

Dosud jediná světová jednička z Česka - Martina Navrátilová

Propočty se nezabývá. "Bodově je možná post jedničky blízko, ale v reálu pořád ještě dost daleko!" upozorňuje. Pro turnaj v Sydney  jsou teorie jednoduché - vyhraje-li, bude první. Jelikož má jako turnajová dvojka v prvním kole volný los, od postu první dámy světového tenisu ji dělí čtyři vítězství.

Jenže čtyři vítězství na turnaji, kde z první světové desítky chybí pouze Maria Šarapovová, není snadný úkol. "Abnormálně těžká konkurence," komentovala česká tenistka pohled na seznam účastnic podniku ve městě u slavné Opery.

Petra Kvitová už má k postu nejlepší tenistky světa blízko

"Na Hopmanově poháru jsme celý týden pracovali jako na každém jiném turnaji, mám natrénováno a výkony na kurtu to snad potvrdily. Takže skok do ´opravdového´ turnaje by neměl být tak ostrý," vysvětlovala poté, co s Tomášem Berdychem získali v Perthu titul mistrů světa smíšených dvojic.

Los je zrádný, pro druhé kolo vzejde její soupeřka z duelu mezi Rumunkou Alexandrou Dulgheruovou, která loni senzačně vyřadila Kvitovou v prvním kole US Open, Švédkou Sofií Arvidssonovou.

Dál než na první zápas svěřenkyně Davida Kotyzy nekouká. Z turnajového pavouku však vyčíst nástrahy - možné čtvrtfinále proti vítězce US Open Samanthě Stosurové, jako semifinálová soupeřka Ruska Věra Zvonarevová a případný souboj ve finále s Carolinou Wozniackou. Přímý duel o post nejlepší tenistky světa by měl mimořádný náboj...

Ale kalkulovat předem nemá smysl. Fakta jsou jasná. A Petra Kvitová připravena.


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga