John Isner (vlevo) a Nicolas Mahut po nejdelším zápasu tenisové historie.

John Isner (vlevo) a Nicolas Mahut po nejdelším zápasu tenisové historie. | foto: AP

Vzpomínky na „nekonečné“ zápasy: koho napodobili tenisoví vytrvalci

  • 8
Byla by věčná škoda zarazit tyhle "nekonečné" zápasy. Tenisoví vytrvalci Mahut a Isner zaslouží obdiv, jejich wimbledonská bitva je omračující, historická, neopakovatelná.

Podobně jako souboj Pittsburghu s Philadelphií ve čtvrtfinále Stanley Cupu 2000, při němž diváci v hledišti po druhé ranní dřímali, útočník Straka po sedmihodinové šichtě zaháněl hlad žvýkačkou a časoměřiči trnuli, protože jim docházely namrazené puky.

Jedna z mých prvních dětských vzpomínek se váže k fotbalovému utkání Itálie – Československo na mistrovství Evropy 1980. Šlo o bronz. Vybavuju si blonďatého gólmana Netoličku, kterak chytá, pouští a na čáře znovu chytá ránu kudrnatého stopera Collovatiho.

Stalo se v 9. sérii penaltového rozstřelu, předtím všech 16 střelců proměnilo. Čekání na rozhodnutí bylo drásavé, přitom krásné. Snad ještě působivější než radost po následném Barmošově gólu.

O 20 let později jsem zase dřepěl u televize a v Kladně sledoval Prague Penguins, jak se tehdy přezdívalo hokejovému klubu z Pittsburghu. Jágr, Šlégr, Straka a spol. se pod dohledem kouče Hlinky (tehdy ještě asistenta) ve třetím utkání série rvali s Philadelphií.

Po 60 minutách byl stav 1:1. To není nic zvláštního, i když asi žádný divák ve střední Evropě nejásal. Už tak namáhavé ponocování se protahovalo. A to byl jen začátek.

NHL v play-off odmítá nájezdy, rozhodnout musí gól ze hry. A tak se čekalo.

1. prodloužení... Nic.
2. prodloužení... Nic.
3. prodloužení... Nic.
4. prodloužení... Nic.

"O přestávkách jsme se už ani nehecovali. Všecko nám bylo k smíchu, když někdo něco plácnul, řehtali jsme se jako blázni. Pár kluků usínalo," líčil Straka.

V Kladně bylo skoro půl deváté ráno, děti seděly ve škole a já vytrvale zíral na obrazovku. Přece to nevzdám... Právě začala 153. minuta boje, když Primeau z Philadelphie vypálil pod horní tyčku. Konec. Byl to třetí nejdelší zápas NHL.

Od června 2010 budu mít v paměti třetí epochální bitvu. Mahut – Isner. Byla by věčná škoda tyhle extrémní zápasy násilně krátit.


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga