SNAHA. Maria Šarapovová v osmifinále Wimbledonu proti Sabině Lisické.

SNAHA. Maria Šarapovová v osmifinále Wimbledonu proti Sabině Lisické. | foto: Reuters

Úspěch nepomine. A prohra může být motivací, říká vyřazená Šarapovová

  • 38
Před třemi týdny na pařížské antuce zářila, jako (staro)nová světová jednička objímala trofej z Roland Garros a tajně snila, že si pózování s nejcennější trofejí zopakuje také na wimbledonské trávě. Letos ale ne, Maria Šarapovová vypadla v osmifinále Wimbledonu se Sabine Lisickou. "Nebyl to můj den," přiznala.

Na první pohled proběhl osmifinálový duel podle očekávání. Úřadovala v něm odhodlaná blondýna s výborným podáním, přesnými tvrdými údery a skvělým pohybem. Chybu to mělo jedinou - zmiňovanou blondýnou tentokrát nebyla Maria Šarapovová, ale její německá soupeřka.

Sabine Lisická předvedla v repríze loňského semifinále skvělý výkon. Pouze v závěru prvního setu dvaadvacetiletá Němka malinko zaváhala, když za stavu 5:2 při vlastním podání nezakončila úvodní dějství. Jinak naprostá suverenita, turnajovou jedničku porazila Němka 6:4, 6:3.

Lisická - wimbledonská specialistka na šampionky z Paříže?

Německá tenistka Sabine Lisická má na londýnské trávě zajímavou bilanci. Za poslední čtyři roky vyřadila na třetím grandslamovém turnaji sezony už tři úřadující šampionky z pařížského Roland Garros:
- 2009: Světlana Kuzněcovová
- 2010: Li Na
- 2012: Maria Šarapovová

Maria Šarapovová bezradně očima hledala pomoc u trenéra Thomase Hogstedta. Už v průběhu prvního wimbledonského týdne se trápila, její hra nebyla ideální. A na Lisickou nestačila.

"Tenisový svět je neustále v pohybu. Když vaše soupeřka hraje opravdu skvělý tenis, musíte se dostat na vyšší úroveň. To se mi ale nepovedlo," uznala pětadvacetiletá tenistka.

Sen o double Paříž - Wimbledon se jí rozplynul. Poslední hráčkou, která získala v rozmezí několika týdnů trofeje na antuce i na trávě, zůstává Serena Williamsová v roce 2002.

"V tenise není nic lehké, obzvlášť wimbledonský titul ne," řekla Šarapovová. "Ale to, čeho jsem dosáhla před několika týdny, nepominulo před několika minutami," snažila se o pozitivní pohled. "Zůstane mi to po zbytek kariéry. Jsem na to hrdá."

V pětadvaceti letech prožívá ruská tenistka mimořádně úspěšné období, na Roland Garros zkompletovala kariérní grandslam a vrátila se na pozici světové jedničky. Osmifinálovou prohrou na londýnské trávě o ni přijde, na post nejlepší tenistky světa se může vrátit Victoria Azarenková, šanci má také Agnieszka Radwaňská.

Šarapovová bude jejich boj o trůn sledovat zpovzdálí, pár dnů si chce odpočinout. "Když pořádně zrelaxuju, určitě začnu prohru vnímat jako motivaci. Sice je těžké se s ní smířit, ale vždycky se snažím odnést si pozitiva," dodala wimbledonská šampionka z roku 2004.

Sen zvednout nad hlavou ještě někdy slavnou trofej z londýnské trávy má pořád. A není jediný.


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga