US Open: nejtěžší los má Zakopalová

  • 20
New York - Soupeře, s nimiž se dosud nestřetli, čekají v prvním kole US Open na oba nejlepší české hráče. Tomáš Berdych změří své síly s Francouzem Marcem Gicquelem, Nicole Vaidišová si na úvod zahraje s Ruskou Allou Kudrjavcevovou.

Češi mají v hlavním pavouku posledního grandslamového turnaje roku šest hráčů. 

Berdycha, světovou i turnajovou devítku, čeká premiérový duel s třicetiletým Gicquelem, který je v žebříčku ATP na 45. místě. Francouz obhajuje na US Open loňské 4. kolo, v němž vypadl s pozdějším šampionem Rogerem Federerem.

Tomáš Berdych je nalosován do stejné čtvrtiny pavouka jako světová jednička Roger Federer. S ním se může český hráč utkat ve čtvrtfinále. O kolo dřív pak rodák z Valašského Meziříčí může narazit na loňského finalistu domácího Andyho Roddicka.

Radku Štěpánkovi jen těsně uteklo nasazení mezi 32 hráči, ale soupeře z nejtěžších nedostal. Na úvod navrátilce do daviscupového týmu čeká čtyřiadvacetiletý Argentinec Carlos Berloq, který v New Yorku bude startovat poprvé. Už ve druhém kole ale může Štěpánek narazit na turnajovou trojku - Srba Novaka Djokoviče, který nedávno v Montrealu porazil i Federera.

Vaidišová: první start od Wimbledonu

V ženském pavouku mají Češky čtyřnásobné zastoupení.

Nicole Vaidišová, nasazená jako číslo 13, se na kurtech objeví poprvé od letošního Wimbledonu. Vaidišová, která vyléčila mononukleózu, se poprvé v kariéře utká s Ruskou Allou Kudrjavcevovou, na žebříčku 63. Pokud Vadišová postoupí mezi posledních osm, může narazit na obhájkyni titulu Rusku Mariu Šarapovovou.

Nasazená je také Lucie Šafářová. Turnajovou dvacítku prověří v prvním kole Australanka Jessica Mooreová, startující na divokou kartu.

Nejtěžší soupeřku z českých tenistek má bezesporu Klára Zakopalová, jíž los přisoudil šampionku US Open z roku 2004 Světlanu Kuzněcovou z Ruska. Zakopalová se pokusí překvapit a na pátý pokus postoupit do druhého kola.

Ivetu Benešovou pak čeká jedenáctá nasazená Patty Schnyderová ze Švýcarska, s níž česká tenistka dosavadní čtyři vzájemná utkání prohrála.

Do hlavní soutěže se mohou dostat ještě další Češi z tříkolové kvalifikace. Mužů startuje v kvalifikaci deset, žen je jedenáct.

Světové jedničky Roger Federer a Justine Heninová si počkají na svého prvního soupeře z kvalifikace. Obhájkyně prvenství Ruska Šarapovová pak v prvním kole naraží na Italku Vinciovou.

US Open začne v v New Yorku v  pondělí.

US OPEN - LOS ČESKÝCH HRÁČŮ

Berdych (9) - Gicquel (Fra.)
Štěpánek - Berlocq (Arg.)

Vaidišová (13) - Kurjavcevová (Rus.)
Šafářová (20) - Mooreová (Austr.)
Zakopalová - Kuzněcovová (4-Rus.)
Benešová - Schnyderová (11-Švýc.)


Kompletní los: MUŽI X ŽENY


Čeští hráči v kvalifikaci:

Muži (10): Jan Hernych, Jan Mertl, Pavel Šnobel, Lukáš Dlouhý, Lukáš Rosol, Jan Minář, Jan Vacek, Dušan Lojda, Tomáš Zíb, Tomáš Cakl

Ženy (11): Sandra Záhlavová, Lucie Hradecká, Petra Cetkovská, Zuzana Ondrášková, Eva Hrdinová, Andrea Hlaváčková, Barbora Záhlavová - Strýcová, Eva Birnerová, Hana Šromová, Petra Kvitová, Renata Voráčová


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga