Andrea Petkovickova

Andrea Petkovickova | foto: Reuters

Petkovicová slaví po šesti letech. Tituly mají i Collinsová a Sinner

  • 6
Andrea Petkovicová získala na antuce v Kluži po šesti a půl letech titul na WTA Tour. Druhá nasazená porazila ve finále jednoznačně 6:1, 6:1 překvapení turnaje Majar Šarífovou. Finále v San Jose ovládla Danielle Collinsová - Darju Kasatkinovou zdolala 6:3, 6:7, 6:1 a získala druhý titul za sebou. Ve Washingtonu slavil Jannik Sinner, když porazil Mackenzieho McDonalda 7:5, 4:6, 7:5.

Bývalá světová devítka Petkovicová, jejíž kariéru ovlivnila častá zranění, získala dosud poslední titul v únoru 2015 v Antverpách. Před měsícem ještě třiatřicetiletá rodačka z bosenské Tuzly bojovala marně ve finále v Hamburku, dnes se už po hodině hry sedmého titulu dočkala.

Šarífová se navzdory finálové porážce zapsala do historie, už její postup do čtvrtfinále byl nejlepším výkonem egyptského ženského tenisu.

Turnaj žen v Kluži

antuka, dotace 235 238 dolarů

Dvouhra - finále:
Petkovicová (2-Něm.) - Šarífová (Eg.) 6:1, 6:1

Sinner získal titul ve Washingtonu

Italský tenista Jannik Sinner získal ve Washingtonu týden před dvacátými narozeninami druhý titul v sezoně a třetí v kariéře. Turnajová pětka zdolala v téměř tříhodinovém finále 7:5, 4:6, 7:5 domácího Američana Mackenzieho McDonalda.

Jannik Sinner ovládl turnaj ve Washingtonu.

„Když v zápase téměř pořád vedete, ale nejste schopni to uzavřít, tak to není lehké. Snažil jsem se zůstat v klidu a počkat si na své šance,“ uvedl Sinner. Jeho soupeř hrající první finále v životě mu v prvním setu odvrátil deset setbolů a v třetí sadě dva mečboly.

Sinner se v devatenácti letech stal nejmladším vítězem turnaje kategorie ATP 500 od jejího zavedení v roce 2009. Letos už vyhrál jeden z přípravných turnajů v Melbourne před Australian Open.

„Když vidím, že někdo je nejmladší nebo tak něco, nevěnuju tomu moc pozornosti. Je spousta hráčů, kteří toho dokázali víc než já. Chci se zlepšovat a tvrdě pracovat,“ řekl tenista, jenž se po triumfu v americké metropoli posunul na životní 15. místo v žebříčku.

Turnaj mužů ve Washingtonu

(tvrdý povrch, dotace 2 046 340 dolarů

Dvouhra - finále
Sinner (5-It.) - McDonald (USA) 7:5, 4:6, 7:5

Čtyřhra - finále:
Klaasen, McLachlan (4-JAR/Jap.) - Venus, Skupski (2-N. Zél./Brit.) 7:6 (7:4), 6:4

Collinsová získala v San Jose druhý titul za sebou

Americká tenistka Danielle Collinsová porazila ve finále v San Jose 6:3, 6:7, 6:1 Rusku Darju Kasatkinovou a získala druhý titul za sebou. Sedmadvacetiletá hráčka před dvěma týdny vyhrála turnaj na antuce v Palermu a na tvrdém povrchu v Kalifornii protáhla vítěznou sérii na WTA Tour na deset zápasů.

Collinsová v semifinále proti Chorvatce Aně Konjuhové ztratila jen dva gamy, duel o titul ale nabídl mnohem větší drama. Mírná žebříčková favoritka Kasatkinová v maratonském druhém setu, jenž byl delší než zbylé dvě sady dohromady, odvrátila pět mečbolů. Z toho tři v tie-breaku, který vyhrála 12:10.

„Když jsem vedla 5:3, tak se Darja ohromně zlepšila. Proti soupeřce, která doběhne tolik míčů a navíc skvěle předvídá, se hraje hodně těžko,“ ocenila soupeřku Collinsová, jež se po vítězství posunula v žebříčku na 28. místo hned za Kasatkinovou.

Turnaj žen v San Jose

tvrdý povrch, dotace 565.530 dolarů

Dvouhra - finále:
Collinsová (7-USA) - Kasatkinová (4-Rus.) 6:3, 6:7 (10:12), 6:1

Čtyřhra - finále:
Klepačová, Juraková (2-Slovin./Chorv.) - Dabrowská, Stefaniová (1-Kan./Braz.) 6:1, 7:5

Macháč finále libereckého challengeru nezvládl

Tomáš Macháč před domácím publikem v Liberci třetí titul z tenisového challengeru nezískal. Dvacetiletý účastník olympijských her v Tokiu ve finále antukového turnaje Svijany Open podlehl Alexi Molčanovi ze Slovenska jednoznačně 0:6, 1:6.

Podle papírových předpokladů mělo finále 150. hráče světového žebříčku Macháče s Molčanem, který je v pořadí ATP jen tři místa za ním, nabídnout vyrovnanou bitvu. Nakonec mělo ale jednostranný průběh a slovenský tenista duel uzavřel za necelou hodinu.

„On má letos dobrou sezonu, takže jsem věděl, že to bude náročné. Ale zažil jsem takový zápas... Byla to taková bezmoc. Nemohl jsem najít svou hru, nic. Žádný záchytný bod. Chtěl jsem něco předvést, ale dnes to bohužel nešlo,“ řekl Macháč pro Tenisový svět. „Pár povedených momentů tam bylo, ale bylo jich strašně málo. Bylo to na jednu bránu. Ne že by on hrál nějaký světový tenis, že by zabíjel míče. Ale hrál to, co na antuce potřebuje,“ dodal.

Macháč nerozšířil sbírku trofejí z challengerů. Na kontě má březnový triumf z Nur-Sultanu, poprvé se radoval loni v únoru v Koblenzi.

Svijany Open, challenger v Liberci

antuka, dotace 44 820 eur

Dvouhra - finále:
Molčan (8-SR) - Macháč (7-ČR) 6:0, 6:1

Dvaadvacetiletá Michaela Bayerlová získala pátý titul na turnaji ITF, první od roku 2019.

Turnaj ITF v dánském Frederiksbergu

antuka, dotace 15 000 dolarů

Dvouhra - finále:
Bayerlová (5-ČR) - Chirinová (Izr.) 6:1, 6:1

Turnaj ITF v estonském Pärnu

antuka, dotace 25 000 eur

Dvouhra - finále:
Kanepiová (Est.) - Sisková (ČR) 7:5, 6:4.

,

Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga