Rus Daniil Medveděv se raduje z vítězství turnaje ve Vídni. | foto: AP

Medveděv porazil ve Vídni i Shapovalova, Auger-Aliassime bere třetí titul v řadě

  • 4
Daniil Medveděv porazil ve finále vídeňského tenisového turnaje Kanaďana Denise Shapovalova 4:6, 6:3, 6:2, získal 15. titul na okruhu ATP a zajistil si účast na Turnaji mistrů. Letos triumfoval šestadvacetiletý moskevský rodák podruhé po srpnovém vítězství v Los Cabos. Kanaďan Félix Auger-Aliassime porazil ve finále v Basileji 6:3, 7:5 Dána Holgera Runeho a získal třetí titul za sebou, celkem čtvrtý.

Nasazená jednička Medveděv v prvním setu dvakrát přišel o podání, což se mu dosud na turnaji nestalo. Premiérově ztratil i set, ale od druhé sady už přes jeden další prohraný servis dominoval. První tři mečboly si vypracoval při soupeřově podání za stavu 5:1, nakonec v dalším gamu proměnil po dvou a čtvrt hodinách sedmý.

Bývalá světová jednička Medveděv, který před pár týdny přivítal s manželkou Darjou na svět dcerku, porazil Shapovalova počtvrté za sebou a vzájemnou bilanci upravil na 4:2. V pondělním vydání žebříčku se posune o jednu příčku na třetí místo před Nora Caspera Ruuda.

Turnaj mužů ve Vídni

tvrdý povrch, dotace 2 489 935 eur

Dvouhra - finále:
Medveděv (1-Rus.) - Shapovalov (Kan.) 4:6, 6:3, 6:2

Čtyřhra - finále:
Erler, Miedler (Rak.) - González, Molteni (Mex./Arg.) 6:3, 7:6 (7:1)

Auger-Aliassime v Basileji porazil Runeho

Félix Auger-Aliassime porazil ve finále turnaje v Basileji Dána 6:3, 7:5 Holgera Runeho a po říjnových triumfech ve Florencii a Antverpách získal třetí titul za sebou. Celkově se mladý Kanaďan na okruhu ATP radoval počtvrté, všechny trofeje vybojoval letos.

Třetí nasazený během celého turnaje ani jednou neztratil servis. K vítězství nad Runem v premiérovém vzájemném duelu si pomohl 11 esy. V každém setu si připsal po jednom brejku a po hodině a 40 minutách proměnil třetí mečbol. Zároveň zaznamenal 13. vítězství v řadě.

Dvaadvacetiletý Auger-Aliassime, který v semifinále porazil světovou jedničku Carlose Alcaraze ze Španělska, se ve světovém žebříčku posune o jednu příčku na osmé místo, čímž vyrovná svoje maximum.

Ještě více si polepší Rune, ačkoli na třetí letošní i kariérní titul nedosáhl. V novém vydání žebříčku devatenáctiletý Dán poskočí z 25. na 18. místo.

Turnaj mužů v Basileji

tvrdý povrch, dotace 2 276 105 eur

Dvouhra - finále:
Auger-Aliassime (3-Kan.) - Rune (Dán.) 6:3, 7:5

Čtyřhra - finále:
Dodig, Krajicek (Chorv./USA) - Mahut, Roger-Vasselin (Fr.) 6:4, 7:6 (7:5)

,

Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga