Barbora Krejčíková (vlevo) a Kateřina Siniaková v semifinále Indian Wells.

Barbora Krejčíková (vlevo) a Kateřina Siniaková v semifinále Indian Wells. | foto: AP

Šwiateková v Indian Wells neobhájí, Krejčíková se Siniakovou jsou ve finále

  • 15
Světová jednička Iga Šwiateková v Indian Wells podlehla v semifinále Jeleně Rybakinové z Kazachstánu dvakrát 2:6. Vítězka loňského Wimbledonu se ve finále utká s Běloruskou Arynou Sabalenkovou. Kateřina Siniaková s Barborou Krejčíkovou si zahrají finále čtyřhry. Do souboje o titul postoupily nejvýše nasazené Češky přes japonský pár Šúko Aojamaová, Ena Šibaharaová po výhře 6:4, 6:2.

Krejčíková se Siniakovou, které mají ve sbírce trofeje ze všech čtyř grandslamových turnajů, v Indian Wells ještě nikdy zvítězit nedokázaly. Nyní si na akci, které se přezdívá pátý grandslam, vyrovnaly maximum, ve finále spolu byly už v roce 2019. Světová deblová jednička Siniaková má finálovou zkušenost i z roku 2017, kdy nedotáhla snahu k titulu po boku Lucie Hradecké.

V repríze finále z lednového Australian Open získaly vítězky melbournského grandslamu první set díky jedinému brejku za stavu 3:2. Druhé sadě zpočátku dominovaly, dostaly se do vedení 5:0, ale při vlastním podání promarnily mečbol. Další možnost ukončit zápas nevyužily v následující hře, ale třetí šanci už opět při svém servisu zužitkovaly.

Český pár letos ještě nenašel přemožitele a zaznamenal desátou výhru. V Indian Wells dosud stejně jako na celém Australian Open ztratil jediný set. Jejich poslední soupeřky vzejdou z duelu mezi brazilsko-německým párem Beatriz Haddadová Maiaová, Laura Siegemundová a japonsko-indonéskou dvojicí Miju Katoová, Aldila Sutjiadiová.

Repríza grandslamového finále

Rybakinová ztratila v duelu se Šwiatekovou podání jen v sedmé hře druhého setu, kdy servírovala na vítězství v zápase a měla dva mečboly. Proměnila až ten třetí v následujícím gamu.

„Hodně jsem do toho dneska šla. Iga je těžká soupeřka, ale když hraju takhle a všechno vychází...Chvílemi jsem hrála nejlépe, jak umím. Někdy máte pocit, že můžete porazit každého, když vám to jde,“ uvedla turnajová desítka po zápase.

Jelena Rybakinová v semifinále turnaje v Indian Wells.

Rybakinová se Sabalenkovou se střetly i ve finále letošního Australian Open. Tehdy se radovala Běloruska, jež si v Indian Wells zahraje o titul díky triumfu nad Řekyní Marií Sakkariovou 6:2, 6:3.

Rybakinová bude hrát o třetí titul v kariéře a první od Wimbledonu. Se Sabalenkovou má na WTA Tour bilanci 0:4.

Šwiateková po zápase uvedla, že ji omezovaly bolesti žeber. Počítá ale s tím, že bude obhajovat titul i na příštím turnaji v Miami.

Turnaj mužů a žen v Indian Wells

tvrdý povrch

Ženy (dotace 8,8 milionu dolarů):
Dvouhra - semifinále:

Rybakinová (10-Kaz.) - Šwiateková (1-Pol.) 6:2, 6:2,
Sabalenková (2-Běl.) - Sakkariová (7-Řec.) 6:2, 6:3.
Čtyřhra - semifinále:
Krejčíková, Siniaková (1-ČR) - Aojamaová, Šibaharaová (Jap.) 6:4, 6:2

,

Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga