Maria Šarapovová

Maria Šarapovová | foto: AP

Tenistka Šarapovová vítězí v Indian Wells, myšlenkami je ale v Japonsku

  • 15
Ačkoli ruská tenistka Maria Šarapovová přehrála ve 3. kole turnaje v Indian Wells francouzskou soupeřku Aravane Rezaiovou hladce 6:2, 6:2, na tiskovou konferenci po utkání dorazila zachmuřená. Nápis na jejím tričku připomínal 25. výročí černobylské jaderné katastrofy...

Třiadvacetiletá Ruska tak symbolicky vyjádřila své obavy z událostí v Japonsku, kde se po silném zemětřesení a následné ničivé vlně tsunami dostala do vážných problémů jaderná elektrárna Fukušima. "Je to něco šíleného. Něco, na co se nemůžete ani v nejmenším připravit," konstatovala bývalá světová jednička. 

"Díky televizní technice může člověk tu obrovskou tragédii vidět takřka v přímém přenosu. A chtě nechtě si klade otázku: před 25 lety došlo k neštěstí. Bude to teď jiné?"

Pro Šarapovovou je černobylská havárie velkým tématem. Ačkoli v té době nebyla ještě na světě, na její rodinu následky tragédie dopadly. Žila totiž v běloruském Gomelu, který schytal radioaktivní spad z poničené elektrárny velmi citelně.

Možná i proto se v roce 2007 stala Šarapovová vyslancem dobré vůle OSN. Díky ní putovalo na pomoc obětem černobylské katastrofy 100 000 dolarů. "Snažila jsem se zvýšit povědomí lidí o katastrofě, která pro ně možná už byla hodně vzdálená. Poukázat na to, že se stále rodí děti s následky, které jim neumožňují plnohodnotný život. To, co se teď děje v Japonsku, vyvolává vzpomínky a vážné obavy."

Jurij a Jelena Šarapovovi hledali po havárii elektrárny v Černobylu nové útočiště. Tím přechodným byla sibiřská Njagaň, kde se jejich dcera Maria 19. dubna 1987 narodila. Poté žila rodina v Soči, kde ve svých čtyřech letech začala s tenisem. Jejím prvním koučem byl Alexander Kafelnikov, otec úspěšného tenisty Jevgenije Kafelnikova.

V sedmi letech přešla Maria do tenisové školy v Moskvě a jen o rok později zamířila do proslulé tenisové akademie Nicka Bollettieriho na Floridě. A slunnému koutu USA už zůstala věrná, jejím bydlištěm se stalo město Bradenton.


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga