Tenistka Majoliová chce dál vítězit

Charleston - Pět let čekala tenistka Iva Majoliová na vítězství v turnaji WTA Tour. Chorvatka v první části roku vyhrála tři zápasy z devíti, ale na zelené antuce v Charlestonu se chytla, nestačila na ní žádná ze soupeřek. Příliš dlouho ale slavit nebude, neboť ji koncem týdne čeká zápas s českým týmem v prvním kole Světové skupiny Fed Cupu. Sice se spekulovalo o tom, že ji kapitán Goran Prpič do týmu nechce, ale po výhře v USA a dohodě s chorvatským svazem 33. hráčka světa do Bolu přijede.

Před triumfem v Charlestonu Majoliová naposledy vyhrála v Paříži grandslamové French Open 1997. Tehdy šokovala svět, když ve finále porazila Švýcarku Martinu Hingisovou.

Teď v Charlesotnu čtyřiadvacetiletá hráčka porazila ve finále levorukou Švýcarku Patty Schnyderovou. "Ani neumím popsat, jak se cítím. Je to už tak dávno, co jsem vyhrála turnaj," řekla rodačka ze Záhřebu poté, co za hodinu a padesát minut vyhrála finále.

Majoliová hrála se Schnyderovou popáté v kariéře, poprvé zvítězila. V předešlých čtyřech zápasech nezískala ani set.

"Nemám ráda soupeřky, které hrají levou rukou," přiznala. "Snažila jsem se hrát agresivněji," dodala.

Považovali ji za novou Moniku Selešovou, když ve dvanácti letech přišla do proslulé akademie Nicka Bolletieriho na Floridu a v roce 1993 se stala nejslibnější nadějí okruhu WTA Tour. Předpovědi odborníků naplnila v roce 1997. V devatenácti letech vyhrála French Open. "Jde se na party," vyhlásila Majoliová poté, co obdržela cenu Suzanne Lenglenové. "Ráda se bavím, a proto jsem nemohla dříve grandslam vyhrát," řekla.

Po triumfu na dvorcích Rolanda Garrose už nezářila. Hovořilo se o tom, že slávu neunesla, ale trápily jí také zranění. V roce 1996 čtvrtá hráčka žebříčku WTA měla problémy se zády, utrpěla únavovou zlomeninu chodidla a musela na operaci s pravým ramenem. Kvůli tomu nehrála skoro celý rok 1999.

Nyní se věci obrátily. "Mám za sebou po dlouhé době zase skvělý tenisový týden. Je to úžasné po letech různých problémů," potěšilo Majoliovou. Inspirovala se prý vítězstvím krajana Gorana Ivaniševiče loni ve Wimbledonu. Nechtěla zůstat v jeho stínu a tvrdila, že její místo je ve světové desítce. "Řekla jsem si, teď přišel zase můj čas. Byla jsem v Chorvatsku jedničkou, chci zase být," hlásí a oznamuje další cíl: "Chci vyhrát další grandslamový turnaj," má v plánu Majoliová.


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga