Tenisté zvolili Hewitta Hráčem roku

Londýn - Australan Lleyton Hewitt, který se stal na konci minulé sezony nejmladší světovou tenisovou jedničkou v historii, byl zvolen v anketě účastníků okruhu ATP Hráčem roku 2001. Dvacetiletý Hewitt loni na US Open získal první grandslamový titul a skvělý závěr sezony korunoval triumfem na Turnaji mistrů, díky kterému vystřídal v čele žebříčku Brazilce Gustava Kuertena.

"Je to neuvěřitelný pocit. Stát se světovou jedničkou ve dvacet letech, a právě v Austrálii, nic lepšího si nemůžete nechat zdát," reagoval na výsledek ankety Hewitt. V minulé sezoně vyhrál celkem šest turnajů a jako první Australan zakončil rok na prvním místě žebříčku ATP.

Ocenění pro hráče s nejvýraznějším zlepšením připadlo Goranu Ivaniševičovi. Jednatřicetiletý hráč senzačně oživil svou uvadající kariéru, vyhrál Wimbledon a poskočil ze 129. místa na 16. pozici ve světovém pořadí. Nováčkem roku byl vyhlášen devatenáctiletý americký talent Andy Roddick, který loni odehrál první kompletní sezónu na okruhu ATP a hned vybojoval tři tituly.

Nejlepším deblovým párem se stala nově složená dvojice Jonas Björkman, Todd Woodbridge, která vyhrála tři turnaje. Za comeback roku byl oceněn čtyřiadvacetiletý Argentinec Guillermo Caňas, jenž se zotavil z operace zápěstí a vyšplhal se z 227. místa na patnáctou pozici ve světovém žebříčku. Za příkladné sportovní chování převzal už podruhé Cenu Stefana Edberga Australan Patrick Rafter.


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga