POCHOUTKY OD MISTRA. Tenistům v Astaně vaří Tomáš Černý, šéfkuchař restaurace La Finestra. | foto: Česká sportovní/Karel Tejkal

Panáček nikoho nezabije, říká kuchař tenistům. Svíčkovou zatím nesehnal

  • 11
Astana (Od naší zpravodajky) - Do zavazadel si přibalil pršut, olivový olej, nože, šéfkuchařský rondon a vyrazil směr Astana. V rezidenci českého velvyslance si dočasně zřídil detašované pracoviště. Tomáš Černý, šéfkuchař pražské restaurace La Finestra, přijel do Kazachstánu s jediným cílem: pomoci českým tenistům k vítězství v daviscupovém čtvrtfinále svými lahůdkami.

"Vaří skvěle," chválil ho Lukáš Rosol. "Máme, na co si vzpomeneme, akorát to musíme držet ve zdravých mezích," přidal se Jan Hájek. I kapitán Jaroslav Navrátil přidal superlativy. 

Aby ne, Černý má skvělé curriculum vitae: zkušenosti sbíral v obou českých restauracích, které obdržely prestižní michelinskou hvězdu, v hotelu Ambassador a restauraci Allegro hotelu Four Seasons.  

V restauraci La Finestra, jejíž kuchyni vládne, večeřely české týmy před loňským fedcupovým i daviscupovým finále.

Takže když daviscupový los poslal obhájce salátové mísy do Kazachstánu a čeští tenisté se - poučeni chybami Švýcarů a Rakušanů, kteří na místní kuchyni doplatili střevními problémy - rozhodli pro angažmá kuchaře, volba byla jasná.

Černý dostal dva dny na rozmyšlenou, v rozhodujícím momentu neváhal ani minutu. Před časem vařil na italské ambasádě, teď zkouší kuchyni české rezidence v kazašské stepi. 

ČESKÁ ŠATNA. Obědy vozí kuchař Tomáš Černý tenistům přímo do šatny v hale.
FOTBALOVÁ NÁVŠTĚVA. Tenisty navštívil v Astaně také fotbalový trenér Miroslav

Obědy vozí kuchař tenistům do haly, na večeře chodí k velvyslanci. Tam je navštívil i fotbalový trenér Miroslav Beránek.

S sebou si přivezl pouze vlastní nože. "Většinou si lidé myslí, že mají ostrý nůž, ale pak vytáhnu svoje a ty jsou trošku ostřejší."

Sám tenis i hraje, coby fanoušek objíždí menší turnaje, nevynechá extraligu, v Astaně dokonce vypomáhá při tréninku jako sběrač míčků. Pinknout si ho ještě tenisté nepustili. "Snažím se tam vpídit, stačily by mi dvě tři výměny přes síť a zase se půjdu uklidit."

Většinu času mu zabere vaření. Denně v místních supermarketech nakupuje. "Dostupnost surovin je menší," přiznal. Svíčkovou ještě nesehnal. "Prý jsme měli smůlu. Zatím se neobjevila."

Základní jídelníček na daviscupový týden sestavil s Radkem Štěpánkem a kapitánem Navrátilem. Ve středu se servírovaly tři druhy sendvičů, rostbíf, celestýnské nudle a kuře na paprice. "Největší hit je pršut a mozzarella. Taky jakákoli část masa, která se dá grilovat, a polévky," prozradil na české tenisty.

Obědy jim vozí přímo do haly, na večeři míří tenisté denně do rezidence velvyslance. Hráči vybíraví nejsou. "Jsou to normální lidi, jedí, na co mají chuť. A já jim to uvařím v našem stylu, s našimi surovinami," vysvětloval.

Specifické kazašské kuchyni, která klade důraz na skopové a jehněčí maso s nadmírou oleje a koření, se tenisté vyhýbají. "V žaludku to dělá neplechu," říká. Sám však určitě něco ochutná. "Strach nemám."

"Lék" má připravený. "Slivovice nebo trošku chilli, to je perfektní dezinfekce. Malý panáček nikoho nezabije a dezinfekce proběhne v pořádku."

Místní vodu však Tomáš Černý hráčům pít zakázal. Pro jistotu.


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga