Plíšková zdolala v Montrealu i světovou trojku, ve finále vyzve Giorgiovou

  • 24
Karolína Plíšková si zahraje finále tenisového turnaje v Montrealu. V semifinále porazila třetí hráčku světa Arynu Sabalenkovou z Běloruska 6:3, 6:4.

Finálovou soupeřkou šesté hráčky žebříčku, která Sabalenkovou vyřadila i v semifinále nedávného Wimbledonu, bude Italka Camila Giorgiová, která přemohla Američanku Jessiku Pegulaovou 6:3, 3:6, 6:1. 

Což může vypadat jako výhodný výsledek, protože Plíšková s Pegulaovou prohrála všechny čtyři letošní vzájemné zápasy. Ale ani Italka, momentálně 71. hráčka světového žebříčku, nepatří v poslední době mezi oblíbené soupeřky nasazené čtyřky montrealského podniku. 

V posledních týdnech Giorgiová ovládla vzájemné souboje v Eastbourne i na olympijských hrách v Tokiu. Jediný finálový duel obou tenistek lépe zvládla Plíšková, která v roce 2014 v Linci vyhrála v tiebreaku třetího setu. Celkovou bilanci vede 5:3 na zápasy. 

ONLINE: Karolína Plíšková vs. Camila Giorgiová

Začátek finále je naplánován na nedělních 19:30 SELČ

„Bude to jiný zápas,“ zadoufala Plíšková při vzpomínce na čerstvou tokijskou porážku. „Určitě se budeme se Saschou (trenérem Bajinem) bavit o taktice a jsem si jistá, že si povedeme líp. A tím, že to je finále, tak tam chci nechat všechno, protože pak budu mít minimálně jeden den volno, než budu hrát další turnaj v Cincinnati,“ podotkla česká tenistka v rozhovoru s novináři. 

Giorgiová vyhlíží třetí titul na okruhu WTA a její kanadská jízda budí respekt - v Montrealu už si poradila s nebezpečnou Belgičankou Elise Mertensovou, pak vyřadila Petru Kvitovou i americkou teenagerku Coco Gauffovou. A ani před finále si 29letá Italka nedělá zbytečné vrásky: „Myslím, že to bude další parádní zápas. Prostě se jen musím soustředit na svou hru, jako to dělám obvykle, a pak se uvidí.“   

Proti Sabalenkové měla Plíšková od začátku navrch a jen jednou ztratila podání, navíc si ho ve druhé sadě hned vzala zpátky. K výhře, která jí zajistila posun na čtvrté místo pořadí WTA, si pomohla také deseti esy.

Devětadvacetiletá Plíšková si v neděli zahraje třetí finále v sezoně, oba letošní zápasy o titul ve Wimbledonu i v Římě však prohrála. Celkově bude usilovat o sedmnáctý turnajový triumf v kariéře a první od loňského ledového vítězství v Brisbane. 

Turnaj žen v Montrealu

tvrdý povrch, dotace 1 835 490 dolarů

Dvouhra - semifinále:
Karolína Plíšková (4-ČR) - Sabalenková (1-Běl.) 6:3, 6:4
Giorgiová (It.) - Pegulaová (USA) 6:3, 3:6, 6:1 

Medveděva čeká v Torontu další obr

Druhý tenista světa Daniil Medveděv si zahraje v Torontu o titul. V semifinále porazil dvakrát 6:2 Johna Isnera a ve finále ho čeká další přes dva metry vysoký Američan Reilly Opelka, který vyřadil 6:7, 7:6 a 6:4 světovou trojku Stefanose Tsitsipase z Řecka.

„Dneska jsem hrál skvěle. Myslím, že jsem neudělal jedinou nevynucenou chybu,“ citovala agentura AP Medveděva, který bude ve finále usilovat o třetí letošní titul. Celkem jich má pětadvacetiletý Rus na kontě jedenáct.

V semifinále Medveděv vyřadil 208 centimetrů vysokého Isnera a ve finále ho čeká ještě o tři centimetry vyšší Opelka. „Shodou okolností jsem tady viděl všechny jeho zápasy,“ řekl Medveděv.

„Celý týden tady hraje skvěle a jak to proti Stefanosovi otočil, bylo neuvěřitelné. Postup si vydřel,“ přidal ruský tenista, který má s Opelkou bilanci tři vítězství a jedna porážka.

Třiadvacetiletý Američan, který si k výhře nad Tsitsipasem pomohl 17 esy, si zahraje o třetí titul v kariéře. Naposledy triumfoval loni v Delray Beach, o rok dřív zvítězil v New Yorku.

Turnaj mužů v Torontu

tvrdý povrch, dotace 3 487 915 dolarů

Dvouhra - semifinále:
Medveděv (1-Rus.) - Isner (USA) 6:2, 6:2
Opelka (USA) - Tsitsipas (3-Řec.) 6:7 (2:7), 7:6 (7:4), 6:4

Svrčina zdolal Forejtka a je v Praze ve finále

Osmnáctiletý Dalibor Svrčina si zahraje na Sparta Prague Open o titul. V semifinále challengeru ATP porazil v českém tenisovém derby o dva roky staršího Jonáše Forejtka 7:5, 6:4.

Svrčina v souboji s vítězem předloňské juniorky na US Open proměnil až sedmý mečbol. O trofej na challengeru si zahraje poprvé.

V nedělním finále na antuce v pražské Stromovce vyzve 424. hráč žebříčku Svrčina druhého nasazeného Kazacha Dmitrije Popka, který se v pořadí ATP pohybuje v závěru druhé stovky. 

Ve finále čtyřhry Forejtek a Michael Vrbenský porazili ruský pár Jevgenij Karlovskij, Jevgenij Ťurněv 6:1, 6:4.

Challenger Sparta Prague Open

antuka, dotace 31 440 eur

Dvouhra - semifinále:
Svrčina - Forejtek (oba ČR) 7:5, 6:4

,

Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga