Markéta Vondroušová | foto: Michal Růžička, MAFRA

Tenistka Vondroušová vládne juniorkám a touží jít na trůn i mezi ženami

  • 33
Od pondělí bude mít Česko na ženském tenisovém žebříčku světovou dvojku – Petru Kvitovou. Už nyní má ale i královnu – mezi juniorkami. Patnáctiletá Markéta Vondroušová se po turnaji v Miláně, kde koncem května ovládla dvouhru i čtyřhru, stala první světovou juniorskou jedničkou z Česka od roku 2002.

Tehdy žebříčku vládla Barbora Strýcová, nynější světová třiadvacítka a fedcupová reprezentantka. Obě mají něco společného: jsou drobnější a spíše než na sílu spoléhají na pestrou hru. Vondroušové pochopitelně ještě do ženské špičky hodně schází. Zatím je v pořadí WTA na 597. místě, ale touží se už prosazovat i mezi ženami.

„Herně to až takový skok není. Jen potřebuju hodně zlepšit servis, ale rychlostí je to podobné,“ tvrdí. V pondělí zvládla úspěšně 1. kolo na juniorce Roland Garros. Na stejném místě, kde loni razantně vstoupila na grandslamovou scénu.

Česká tenistka Markéta Vondroušová v semifinále wimbledonské juniorky
Česká tenistka Markéta Vondroušová v semifinále wimbledonské juniorky

Tehdy odjížděla do Paříže s touhou: Uhrát tak aspoň kolo! Nakonec z toho bylo semifinále dvouhry a finále čtyřhry. „Vůbec bych na to nepomyslela,“ říkala. Pak došla do semifinále i ve Wimbledonu, v lednu ovládla s kamarádkou Miriam Kolodziejovou čtyřhru na Australian Open.

Nedávno vyměnila trenéry, místo Zdeňka Kubíka ji nyní vedou Dušan Karol a Jiří Hřebec. První s ní objíždí turnaje, druhý se jí věnuje na Štvanici, kde trénuje. „Je super. I když sedím na lavičce, vypráví mi o zápasech. Co mám v různých situacích dělat, jaké měl on pocity,“ popisuje rady bývalého daviscupového reprezentanta.

O tom, že se stala juniorskou jedničkou, se dozvěděla od matky. Zprvu se zaradovala: „To je neskutečné!“ Ale vzápětí si uvědomila: V Paříži budu první nasazená, bude na mě mnohem větší tlak. „Minulý rok nikdo nic nečekal a hrála jsem bez nervů. Teď obhajuju body, jsem nervóznější,“ přiznává.

Na čím dál větší očekávání okolí si bude muset zvykat, pokud chce uspět i mezi ženami. První pozvolné kroky už dělá, nedávno na turnaji WTA v Praze zvládla dvě kola kvalifikace, porazila i slavnější krajanku Andreu Hlaváčkovou. „Mezi ženami všechny bojují do posledního míče, každý zápas je hrozně těžký. Jsem ráda za každou výhru mezi dospělými,“ říká.

Tuší, že cesta od juniorské k dospělé jedničce je hodně dlouhá. Ale netají, že by někdy ráda došla na její konec...

,

Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga