Tenisové Nagano, říkal Štěpánek. Šampionům tleskali čeští fanoušci

  • 129
Školy přerušily výuku, aby jejich žáci mohli být u historického momentu osobně. Zaplněný centrkurt v Prostějově pak bouřlivým jásotem přivítal tenisové hrdiny. Asi dva tisíce lidí, především studentů, jim vytvořilo důstojnou atmosféru. Vítězové Davisova poháru v čele s Tomášem Berdychem a Radkem Štěpánkem s nimi pokračovali po dvanácté hodině odpoledne v oslavách velkého triumfu v hlavním městě českého tenisu.

"Je to takové Nagano. Nečekal jsem, kolik tady bude lidí. Je úplně plno," těšilo Štěpánka, který v bitvě se Srbskem přidal rozhodující bod.

V počtu vítězných pátých zápasů v Davisově poháru je tak český veterán na čele. "To jsem ani netušil. Statistiky nejsou pro mě důležité," usmíval se.

Čeští tenisté toho moc nenaspali, po oficiální nedělní večeři se v jednu ráno přesunuli na hotel, kde slavili v užším kruhu. "Ale bylo to ve vší slušnosti. Spal jsem asi tři hodiny," doplnil Jan Hájek.

Česká výprava se do Prostějova přesunula odpoledne po příletu z Brna. Na improvizované pódium uprostřed tenisového kurtu dorazil i nehrající kapitán Jaroslav Navrátil, který v Bělehradě chyběl kvůli plicní embolii, a převzal si malou repliku slavné salátové mísy.

"Sledoval jsem utkání jen u televize. Jsem rád, že mě Vladimír Šafařík důstojně zastoupil. Byl jsem dojatý," přiznal Navrátil.

Originál poháru ještě do Česka nepřicestoval. "Pohár za námi přiletí zhruba za měsíc. Zatím dostali hráči pouze malé repliky," uvedl manažer Miroslav Černošek, majitel České sportovní, která daviscupový tým marketingově zastupuje.

Až originál dorazí, každý z hráčů jej bude mít k dispozici jeden den. "Teď se všichni po náročné sezoně hlavně těšíme na dovolenou," uzavřel Berdych a pětatřicetiletý Štěpánek jen souhlasně přikývl. "Stali jsme se legendami, ale všem nám ten úspěch dojde až později," doplnil.

Podívejte se na rozhovory s hráči, jejich rodiči a trenéry:


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga