Český daviscupový tým.

Český daviscupový tým. | foto: iDNES.cz

Čeští tenisté se v zářijové baráži Davisova poháru představí v Indii

  • 19
Čeští tenisté se v baráži o setrvání v elitní skupině Davisova poháru utkají s Indií na její půdě. Rozhodl o tom úterní londýnský los, hrát se bude hrát 18. až 20. září. Indie je aktuálně 21. tým žebříčku a nemá žádného hráče v první stovce pořadí ATP ve dvouhře.

„Tenisově to je příznivý los,“ uvedl nehrající kapitán českého týmu Jaroslav Navrátil. Počítá se startem nejsilnější možné sestavy, vzhledem k místu konání ale očekává těžký zápas. „S ohledem na to, že se hraje v Indii, bude to náročné, hlavně co se týká aklimatizace a cestování. A to i proto, že nejlepší hráči by tam mohli letět přímo z US Open,“ doplnil týmový kapitán.

S indickými tenisty mají Češi poslední zkušenost z roku 1997, kdy je v Příbrami porazili 3:2. V prvním kole tehdy museli otáčet stav 1:2 na zápasy a zejména díky Petru Kordovi postoupili do čtvrtfinále. Do baráže asijský celek postoupil po vítězství 3:2 na Novém Zélandu, mezi elitou hrál naposledy v roce 2011 a už vloni nezvládl baráž proti Srbsku.

Účast v letošní baráži vybojovali Somdev Devvarman (aktuálně 148. v žebříčku dvouhry ATP), Yuki Bhambri (151.), Saketh Myneni (194.) a desátý muž deblového pořadí Rohan Bopanna.

Členem týmu je i dvaačtyřicetiletý Leander Paes, s 89 výhrami nejúspěšnější indický reprezentant a pamětník příbramské bitvy před 18 lety. V duelu s českým týmem by se mohl potkat s Radkem Štěpánkem, s kterým vyhrál čtyřhru na Australian Open 2012 a US Open 2013.

Český tým bude hrát baráž poprvé po čtyřech letech. Šampioni z let 2012 a 2013 prohráli v březnu v Ostravě v oslabené sestavě bez Tomáše Berdycha a Štěpánka s Austrálií 2:3. Šestý hráč světa Berdych už dříve účast v baráži přislíbil Miroslavu Černoškovi, majiteli agentury Česká sportovní, která daviscupové zápasy českých tenistů zařizuje. Připraveni nastoupit by měli být i Jiří Veselý (44.), Lukáš Rosol (54.) i po zranění se vracející Štěpánek. 

Baráž o setrvání v elitní skupině Davisova poháru

18. - 20. září

Indie - ČESKO
Rusko - Itálie
Švýcarsko - Nizozemsko
Uzbekistán - USA
Kolumbie - Japonsko
Dom.rep. - Německo
Brazílie - Chorvatsko
Polsko - Slovensko

,

Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga