Polka Iga Šwiateková se raduje z úspěšné výměny během semifinále v Pekingu.

Polka Iga Šwiateková se raduje z úspěšné výměny během semifinále v Pekingu. | foto: Reuters

Tažení šampionky Gauffové končí, v Pekingu podlehla Polce Šwiatekové

  • 19
Vítězná série americké tenistky Coco Gauffové se zastavila na 16 zápasech. Devatenáctiletá hráčka našla přemožitelku v semifinále turnaje v Pekingu, kde ji porazila bývalá světová jednička Iga Šwiateková z Polska hladce 6:2, 6:3.

V duelu mezi druhou a třetí hráčkou světového žebříčku se trojka Gauffová nedostala ani k jednomu brejkbolu. Sama v každém setu ztratila dvakrát podání a v devátém vzájemném utkání si proti o tři roky starší Polce připsala osmou porážku.

Porazila ji jen v srpnu v Cincinnati, kde zahájila rekordní vítěznou sérii této sezony, během níž vyhrála také grandslamové US Open. Šestnáct vítězství na WTA Tour za sebou znamenalo i osobní maximum Gauffové.

Šwiateková v Pekingu zatím ztratila jediný set a bude hrát o pátý letošní titul. V nedělním finále se utká s přemožitelkou Petry Kvitové ze 2. kola Ljudmilou Samsonovovou z Ruska, jež v semifinále zdolala 7:6, 6:3 Jelenu Rybakinovou z Kazachstánu.

Po vyřazení v 1. kole dvouhry se v čínské metropoli daří ve čtyřhře Marii Bouzkové. Česká tenistka po boku Sary Sorribesové postoupila letos poprvé do finále a v neděli bude hrát o čtvrtý titul v kariéře a druhý společný se Španělkou.

Sinner se kvalifikoval na Turnaj mistrů

Italský tenista Jannik Sinner tři dny po triumfu v Pekingu vstoupil vítězně do dalšího čínského turnaje v Šanghaji a díky výhře ve 2. kole 7:6, 6:2 nad Američanem Marcosem Gironem se poprvé v kariéře kvalifikoval na Turnaj mistrů.

Dvaadvacetiletý Sinner je čtvrtým jistým účastníkem finálového turnaje ATP Tour pro osm nejlepších tenistů sezony. Již dříve si start 12. až 19. listopadu v Turíně zajistili Španěl Carlos Alcaraz, Srb Novak Djokovič a Rus Daniil Medveděv.

Sinner se na Turnaj mistrů poprvé kvalifikoval přímo, už před dvěma lety si na něm ale zahrál jako náhradník po zranění krajana Mattea Berrettiniho.

Program v Šanghaji v druhé polovině dne zkomplikoval déšť, kvůli němuž se dohrávají jen zápasy pod střechou na centrálním kurtu. Odloženo na neděli bylo deset utkání včetně zahajovacího duelu Jiřího Lehečky na turnaji proti Argentinci Diegu Schwartzmanovi.

Tenisový turnaj žen v Pekingu

(tvrdý povrch, dotace 8,127.389 dolarů)

Dvouhra - semifinále:
Šwiateková (2-Pol.) - Gauffová (3-USA) 6:2, 6:3
Samsonovová (Rus.) - Rybakinová (5-Kaz.) 7:6 (9:7), 6:3

Čtyřhra - semifinále:
Sorribesová, Bouzková (Šp./ČR) - Martinsová, Stefaniová (Braz.) 6:2, 6:2

Tenisový turnaj mužů v Šanghaji

(tvrdý povrch, dotace 10,046.270 dolarů)

Dvouhra - 2. kolo:
Alcaraz (1-Šp.) - Barrére (Fr.) 6:2, 7:5
Medveděv (2-Rus.) - Garín (Chile) 6:3, 6:3
Tsitsipas (4-Řecko) - Hijikata (Austr.) 6:4, 6:2
Sinner (6-It.) - Giron (USA) 7:6 (9:7), 6:2
Paul (12-USA) - Ofner (Rak.) 6:3, 6:0
Arnaldi (It.) - Struff (21-Něm.) 6:3, 3:6, 6:4
Jarry (22-Chile) - Atmane (Fr.) 7:5, 6:2

,

Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga