Štěpánek se dočkal. Vyhrál turnaj ATP

  • 15
Rotterdam - Konečně! Český tenista Radek Štěpánek vyhrál poprvé v kariéře turnaj ATP ve dvouhře. Ve finále podniku v Rotterdamu ukončil svoji spanilou jízdu a porazil Christopha Rochuse z Belgie 6:0, 6:3. V Brazílii, v Costa do Sauipe, vyhrál čtyřhru český deblový pár Lukáš Dlouhý s Pavlem Víznerem.

ROTTERDAM 

Štěpánek se dočkal premiérového titulu v osmadvaceti letech ve svém čtvrtém finále a stal se v Rotterdamu nástupcem světové jedničky Rogera Federera.

Dnešní utkání měl aktivně hrající Štěpánek ve své moci. Úder soupeřově psychice uštědřil už v prvním setu, v němž nedovolil o dva týdny mladšímu Belgičanovi uhrát ani game. Sadu ukončil po osmnácti minutách tvrdým forhendovým returnem.

Ve druhé sadě byl průběh vyrovnaný pouze do stavu 4:3 pro šestého nasazeného Čecha, poté Štěpánek prolomil Rochusovo podání a při svém servisu dosáhl na první mečbol. Za stavu 40:30 ho ještě soupeř prohodil, při druhém však karvinský rodák zasáhl u sítě bezchybně a v euforii klesl k zemi.

"Je to krásný pocit. Tento den si budu navždycky pamatovat. A určitě na to dnes padnou nějaká piva," uvedl po svém premiérovém vítězství Štěpánek, kterého před začátkem označil ředitel turnaje Richard Krajicek za "černého koně".

"Tím jsi mi dal zvláštní motivaci," řekl český tenista bývalému wimbledonskému šampionovi během pozápasového rozhovoru.

Utkání trvalo 45 minut. Po neúspěšných pokusech v Miláně, Ho Či Minově Městě a Paříži se Štěpánek dočkal ovací pro vítěze, které přijímal v tričku v typické oranžové nizozemské barvě. Za triumf získal 147.000 eur z celkové dotace 765.000.

Dvouhra - finále:
Štěpánek (6-ČR) - Ch. Rochus (Belg.) 6:0, 6:3.
Čtyřhra - finále:
Hanley, Ullyett (2-Austr./Zimb.) - Erlich, Ram (Izr.) 7:6 (7:4), 7:6 (7:2).

COSTA DO SAUIPE

Tenisový turnaj v Costa do Sauipe má po roce opět české vítěze v soutěži deblistů. Františka Čermáka a Leoše Friedla vystřídali na trůnu Lukáš Dlouhý s Pavlem Víznerem, kteří v sobotním finále porazili třetí nasazenou polskou dvojici Mariusz Fyrstenberg, Marcin Matkowski 6:1, 4:6 a 10:3.

Dlouhý s Víznerem plnili na brazilské antuce roli čtvrtých největších favoritů a dočkali se vůbec prvního společného vítězství na okruhu ATP. Zatímco pro dvaadvacetiletého Dlouhého to byla úplná premiéra, o třináct let starší Vízner získal už desátý titul v kariéře.

Soutěž ve dvouhře vyhrál Nicolas Massu z Chile po dvousetovém vítězství nad Albertem Martinem ze Španělska. Olympijský vítěz vybojoval po setech 6:3 a 6:4 šestý titul v kariéře, ale první od zisku zlaté medaile v Aténách v roce 2004. Martin, čtvrtfinálový přemožitel Jiřího Vaňka, prohrál v Costa do Sauipe ve finále už vloni.

Dvouhra - finále:
Massu (6-Chile) - Martin (7-Šp.) 6:3, 6:4.
Čtyřhra - finále:
Dlouhý, Vízner (4-ČR) - Fyrstenberg, Matkowski (3-Pol.) 6:1, 4:6, 10:3.

MEMPHIS

Švédská tenistka Sofia Arvidssonová vyhrála poprvé v kariéře turnaj na okruhu WTA Tour. Dvaadvacetiletá hráčka dotáhla do úspěšného konce vítězné tažení v Memphisu a v sobotním finále porazila Polku Martu Domachowskou 6:2, 2:6 a 6:3.

Arvidssonová proměnila v turnajový primát hned svůj druhý start ve finále. Proti o dva roky mladší polské soupeřce, jež hrála rovněž o svůj premiérový titul, potřebovala v závěru čtyři mečboly, než mohla zdvihnout ruce nad hlavu ve vítězném gestu.

"To je nejšťastnější moment v mém životě," nechala se slyšet 47. hráčka světového žebříčku. Za vítězství získala šek na 28.000 dolarů.

Dvouhra - finále:
Arvidssonová (3-Švéd.) - Domachowská (6-Pol.) 6:2, 2:6, 6:3.
Čtyřhra - finále:
Raymondová, Stosurová (1-USA/Austr.) - Azarenková, Wozniacká (Běl./Dán.) 7:6 (7:2), 6:3.

Německý tenista Tommy Haas si tři týdny po úspěchu v Delray Beach připsal druhé turnajové vítězství v tomto roce. Sedmadvacetiletý rodák z Hamburku porazil v dnešním finále turnaje v Memphisu švédského soupeře Robina Söderlinga 6:3, 6:2 a zaznamenal devátý triumf na okruhu ATP.

Haas získal titul v Memphisu sedm let poté, co se na stejném turnaji radoval z premiérového vítězství v profesionální kariéře. Za nynější výhru získal 128.000 dolarů z celkové dotace 665 tisíc.

Dvouhra - finále:
Haas (6-Něm.) - Söderling (Švéd.) 6:3, 6:2.
Čtyřhra - finále:
Haggard, Karlovič (JAR/Chorv.) - Blake, Fish (USA) 0:6, 7:5, 10:5.

BOGOTÁ

Italská tenistka Flavia Pennettaová nedokázala na turnaji v Bogotě obhájit titul, ve finále jí dnes loňskou porážku oplatila Lourdes Dominguezová-Linová. Šestá nasazená Španělka, jež se před rokem musela do finále probojovat z kvalifikace, zvítězila 7:6 a 6:4. Stejným poměrem loni prohrála.

První nasazená Italka si postup do finále nadělila k sobotním 24. narozeninám, k nimž dostala od pořadatelů na kurtu dort, na čtvrtý turnajový vavřín v kariéře ale nedosáhla. V prvním setu Pennettaová promarnila vedení 6:5 a soupeřka šanci využila.

Dvouhra - finále:
Dominguezová-Linová (6-Šp.) - Pennettaová (1-It.) 7:6 (7:3), 6:4.

Radek Štěpánek v Rotterdamu políbil po finálovém zápase kurt, který mu umožnil první turnajový triumf kariéry.

,

Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga