Radek Štěpánek

Radek Štěpánek | foto: Pavel Lebeda / Česká sportovní

Štěpánek postoupil do čtvrtfinále v Moskvě, Berdych ve Stockholmu končí

  • 20
Radek Štěpánek postoupil do čtvrtfinále halového turnaje v Moskvě. Český tenista mezi posledních osm prošel díky hladké výhře nad Michailem Kukuškinem z Kazachstánu 6:3, 6:2. Jeho dalším soupeřem bude Pablo Cuevas z Uruguaye, který zdolal domácího Davydenka. Tomáš Berdych vypadl ve 2.kole turnaje ve Stockholmu, když nestačil na Fina Jarko Nieminena po setech 1:6, 4:6.

Jednatřicetiletý Štěpánek se na kurtu zdržel jen sedmdesát minut. V premiérovém vzájemném duelu se 74. tenistou světa mohl těžit ze skvělého prvního servisu, soupeři nasázel také jedenáct es.

O devět let mladší Kukuškin si v zápase vypracoval pouze jeden brejkbol, který ovšem neproměnil. Naopak Štěpánek vzal soupeři podání jednou v prvním a dvakrát ve druhém setu. Proměnil druhý mečbol.

"Ze začátku to bylo vyrovnané, ale po dvou třech gamech jsem zjistil, co mu nevyhovuje, a snažil se mu rozbourat rytmus. Hrál výborně stereotypní tenis od základní čáry, a tak jsem se mu snažil hru změnou rytmu a chozením na síť rozbít, což se i povedlo. Měl jsem zápas od začátku do konce pod kontrolou," řekl Štěpánek ČTK.

Spolu s Davyděnkem organizátoři přišli i o druhou domácí hvězdu Mchaila Južného. Druhý nasazený a obhájce titulu odstoupil ještě před svým prvním zápasem ve dvouhře kvůli nemoci a coby desátý muž pořadí pro postup na Turnaj mistrů tak neohrozí šestého Tomáše Berdycha.

Azarenková se kvalifikovala na Turnaj mistryň

Výhrou nad Němkou Andreou Petkovicovou 6:4, 2:6, 6:1 ve 2. kole si běloruská tenistka Victoria Azarenková zajistila start na Turnaji mistryň v Dauhá v příštím týdnu.

Jednadvacetiletá Azarenková v turnaji osmi nejlepších tenistek sezony nahradí Serenu Williamsovou. Bývalá světová jednička a aktuálně druhá tenistka žebříčku Williamsová v úterý oznámila, že kvůli přetrvávajícímu zranění chodidla ve zbytku sezony už nenastoupí.

Azarenková o uvolněné místo bojovala s Číňankou Li Na. Ta ale na Kremlin Cupu nepřešla přes úvodní kolo.

Běloruská tenistka startovala v Dauhá už loni. V základní skupině skončila s bilancí 1 vítězství - 2 prohry třetí a do semifinále nepostoupila.

V Dauhá se kromě Azarenkové představí také světová jednička Caroline Wozniacká z Dánska, Rusky Vera Zvonarevová a Jelena Dementěvová, Belgičanka Kim Clijstersová, Italka Francesca Schiavoneová, Australanka Samantha Stosurová a Srbka Jelena Jankovičová.

moskva - muži, ženy

MUŽI

Dvouhra - 1. kolo:
Zeballos (Arg.) - Tipsarevič (8-Srb.) 4:6, 6:4, 6:3

2. kolo:
Štěpánek (5-ČR) - Kukuškin (Kaz.) 6:3, 6:2
Cuevas (Urug.) - Davyděnko (1-Rus.) 7:6 (8:6), 7:6 (7:5)
Baghdatis (4-Kypr) - Starace (It.) 6:4, 6:3

Čtyřhra - 1. kolo:
Bopanna, Kúreší (1-Indie/Pák.) - Friedl, Hanescu (ČR/Rum.) 6:1, 3:6, 10:8.

ŽENY 

Dvouhra - 2. kolo:
Martínezová (Šp.) - A. Bondarenková (Ukr.) 6:4, 1:6, 6:1
Azarenková (2-Běl.) - Petkovicová (Něm.) 6:4, 2:6, 6:1 
Azarenková (2-Běl.) - Petkovicová (Něm.) 6:4, 2:6, 6:1
Cibulková (SR) - Pironkovová (Bul.) 6:4, 6:1
Klejbanovová (3-Rus.) - Erraniová (It.) 7:6 (7:0), 6:4
Čtyřhra - 1. kolo:
Dulgheruová, Niculescuová (Rum.) - Savčuková, Uhlířová (Ukr./ČR) 6:3, 6:2

Benešová je ve čtvrtfinále v Lucemburku

Mezi posledních osm prošla v Lucemburku Iveta Benešová, která vyřadila sedmou nasazenou Australanku Jarmilu Grothovou po setech 6:4, 7:5. Benešová tak soupeřce oplatila porážku z dosud jediného vzájemného duelu v roce 2009 v Estorilu.

Česká tenistka sice v každém setu jednou ztratila podání, sama si ale vypracovala celkem čtrnáct brejkbolů, z nichž čtyři proměnila. Benešová je ve čtvrtfinále podniku WTA podruhé za sebou.

Úspěšný vstup do turnaje má za sebou Barbora Záhlavová-Strýcová. Česká tenistka vyřadila v 1. kole obhájkyni titulu Timeu Bacsinszkou ze Švýcarska 7:5, 6:1.

Záhlavová-Strýcová - 57. tenistka žebříčku, vyhrála nad Švýcarkou i druhé vzájemné měření sil. Zápas byl přehlídkou prohraných servisů. Bacsinszká si podání ztratila celkem šestkrát, česká hráčka třikrát. Duel trval 94 minut.

lucemburk - ženy

Dvouhra - 1. kolo:
Záhlavová-Strýcová (ČR) - Bacsinszká (6-Švýc.) 7:5, 6:1
Hercogová (Slovin.) - Lisjaková (Chorv.) 6:2, 1:1 skreč
Schnyderová (Švýc.) - Wickmayerová (3-Belg.) 6:4, 6:4
Ivanovičová (4-Srb.) - Larssonová (Švéd.) 6:3, 6:0

2. kolo:
Benešová (ČR) - Grothová (7-Austr.) 6:4, 7:5
Görgesová (8-Něm.) - Suárezová (Šp.) 6:2, 6:1
Flipkensová (Belg.) - Rezaiová (2-Fr.) 6:0, 6:1

Berdych ve Stockholmu vyhořel, stejně jako Hájek

Šestý hráč světového žebříčku Berdych, který má za sebou únavné a nepříliš úspěšné asijské turné, nezachytil úvod a zaznamenal sérii sedmi prohraných gamů. V druhém setu už byl Nieminenovi, který je v pořadí ATP o 39 míst níž, vyrovnaným soupeřem, ale obrat se mu nepovedl.

Pětadvacetiletý Berdych si v pátém vzájemném duelu s nejlepším finským
tenistou připsal první porážku, v předchozích čtyřech duelech přitom
neztratil ani set.

Brzké vyřazení ve Stockholmu nicméně neohrozí jeho šestou pozici v žebříčku pro postup na Turnaj mistrů, neboť tento týden nikdo z jeho rivalů nemá šanci na výraznější bodový zisk.

Velmi rychle se s turnajem ve Stockholmu rozloučil také Jan Hájek. Stý tenista žebříčku nesetačil na německého hráče Tobiase Kamkeho, jemuž za 62 minut podlehl 0:6, 2:6.

Sedmadvacetiletý Hájek prohrál prvních osm gamů zápasu. Následně se mu podařilo vyrovnat na 2:2, další čtyři hry však ovládl opět Kamke, jenž minulý týden vyhrál challenger v Kalifornii.

stockholm - muži

Dvouhra - 1. kolo:
Kamke (Něm.) - Hájek (ČR) 6:0, 6:2
Haase (Niz.) - Prpic (Švéd.) 7:6 (7:4), 3:6, 6:4
Bachinger (Něm.) - Kubot (Pol.) 6:4, 4:6, 6:3
Nieminen (Fin.) - Berdych (3-ČR) 6:1, 6:4
Wawrinka (5-Švýc.) - Haase (Niz.) 7:5, 6:7 (6:8), 6:4
Mayer (Něm.) - Ryderstedt (Švéd.) 6:4, 6:4.

,

Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga