Souboj v Maroku zahájí Zíb

  • 4
Praha, Udžda - Český boj o návrat do elitní světové skupiny Davisova poháru odstartuje Tomáš Zíb. Na antukovém kurtu v marocké Udždě nastoupí v úvodní dvouhře druhého kola euroafrické zóny nejprestižnější týmové soutěže světa proti jedničce domácího týmu Múníru El Aarejovi. Vítěz víkendového klání postoupí do zářijové baráže.

První krok na cestě k barážovému utkání o postup do světové skupiny Davisova poháru, ze které loni Češi poprvé v historii vypadli, je však zapotřebí udělat v Maroku.

Při absenci Jiřího Nováka a Radka Štěpánka doplnil kapitán Cyril Suk v nominaci pro premiérové české utkání v letošním Davisově poháru dvojici Tomášů - Berdycha (26. v žebříčku ATP Entry) a Zíba (76.) a tandemem nováčků Robinem Vikem (70.) a Lukášem Dlouhým (73.).

Zatímco o pozici Tomáše Berdycha coby české jedničky nebylo pochyb, jako druhého hráče určil kapitán Tomáše Zíba. "Všichni podali v tréninku výborné výkony, ale myslím, že Tomáš (Zíb) je ten správný," komentoval kapitán Cyril Suk pro ČTK nominaci.

Tomáš Zíb utkání otevře soubojem s Múnírem El Aarejem (609. v žebříčku ATP Entry), po nich se na antuce představí Tomáš Berdych a Mehdi Tahiri (565.).

Třicetiletý Zíb stále čeká na první daviscupovou výhru. V předešlých třech dvouhrách a jedné čtyřhře proti silnějším protivníkům neuspěl. Nyní ho čeká až 609. hráč v žebříčku ATP. "Určitě se na něj musím připravit jako na jakéhokoli jiného soupeře, důležité bude to nepodcenit," řekl Zíb. "Už se na zápas těším a nemůžu dospat."

Aktuální složení čtyřhry je následující: Robin Vik, Lukáš Dlouhý - Mehdi Ziadi, Talal Ouahabi, složení párů je však možné hodinu před utkáním bez důvodu změnit stejně jako obsazení nedělních dvouher, v kterých by měly nejdříve hrát jedničky a po nich dvojky družstev. "Složení deblové dvojice se bude upravovat podle pátečních zápasů," řekl Suk.

Stejnou motivaci jako český tým - pokusit se vybojovat start v baráži, bude mít ve druhém kole euroafrické zóny dalších šest týmů: Itálie o víkendu přivítá Lucembursko, Ukrajinci změří síly s Belgičany a tenisté Velké Británie přivítají na své půdě reprezentanty Srbska a Černé Hory.

Česko - Maroko (časy v SELČ)
Pátek (13:00): El Aarej - Zíb, Tahiri - Berdych.
Sobota (16:00): Ziadi, Ouahabi - Vik, Dlouhý.
Neděle (13:00): El Aarej - Berdych, Tahiri - Zíb.

Ve světové skupině jde o semifinále

O drama nebude nouze v soubojích o postup do semifinále světové skupiny, které se hrají souběžně se zápasy regionálních zón.

V Záhřebu povede domácí tým obhájců "salátové mísy" proti armádě argentinských mušketýrů v čele s Davidem Nalbandianem podruhé a prý také naposledy v roli hrajícího kapitána Ivan Ljubičič.

"Skloubit roli hráče a kapitána je mimořádně obtížné. Mám spoustu povinností, tlak je mimořádný," přiznává pátý hráč světa. Jej před důležitým utkáním trápí bolesti břišních svalů a vyčerpání, chorvatskou dvojku Mária Ančiče zase záda. 

Tenisté Běloruska chtějí v Melbourne navázat na vítězství nad Španělskem z prvního kola. V čele s Maxem Mirným neztrácejí optimismus ani před soubojem s týmem, jenž vede bývalý první hráč světa Lleyton Hewitt. "Ale za loňský rok nevyhrál žádný turnaj a vypadl z první světové desítky.

Nemám se čeho obávat," nechal se slyšet Vladimir Volčkov. "Uvidíme, co předvede na dvorci," reagoval domácí tenista překvapivě stručně na vyhlášení 457. hráče světa, bývalého wimbledonského semifinalisty.

V Pau živí naději na semifinále Francouzi. "Ale pokud bude Marat Safin ve stejné formě jako ve finále v roce 2002, nebude možné jej porazit," připomíná domácí kapitán Guy Forget.

Safin brilantním výkonem v pařížské hale Bercy přivedl Rusko k vytouženému triumfu v týmové soutěži. Letos se na kurt postaví v jiném rozpoložení - po sedmiměsíční pauze má za sebou teprve sedm zápasů na okruhu ATP. A před sebou dvojici  Richard Gasquet - Arnaud Clément.

Američané se po čtyřech letech rozhodli v Davisově poháru opět pozvat soupeře na trávu - v roce 2002 porazili v Houstonu Španěly, letos v Kalifornii chystají zelený pažit pro další z řad antukových specialistů, tenisty Chile.

"Andy v uplynulých letech potvrdil, že je druhým nejlepším hráčem světa na trávě po Rogeru Federerovi, což nám dává hodně optimismu," říká dvojka domácího týmu James Blake o spoluhráči Andy Roddickovi. Chilané Fernando Gonzalez a Nicolas Massú z jejich výběru zcela jistě radost nemají.

Los čtvrtfinálových duelů Davisova poháru

Záhřeb: Chorvatsko - Argentina

Pátek (13:00): Ljubičič - Calleri, Ančič - Nalbandian.
Sobota (14:00): Ančič, Ljubičič - Calleri, Nalbandian.
Neděle (13:00): Ljubičič - Nalbandian, Ančič - Calleri.

Melbourne: Austrálie - Bělorusko
Pátek (02:00): Guccione - Mirnyj, Hewitt - Volčkov.  
Sobota (02:00): Arthurs, Hanley - Mirnyj, Volčkov.
Neděle (02:00): Hewitt - Mirnyj, Arthurs - Volčkov.

Pau: Francie - Rusko
Pátek (13:00): Gasquet - Safin, Clément - Davyděnko.
Sobota (14:45): Clément, Llodra - Tursunov, Južnyj.
Neděle (13:00): Gasquet - Davyděnko, Clément - Safin.


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga