Ředitelem jednotného okruhu po sloučení ATP a WTA by měl být Ital Andrea...

Ředitelem jednotného okruhu po sloučení ATP a WTA by měl být Ital Andrea Gaudenzi. | foto: Profimedia.cz

Saúdové nabídli podle Telegraphu dvě miliardy dolarů za sjednocení ATP a WTA

  • 3
Saúdskoarabský investiční fond (PIF) nabídl dvě miliardy dolarů za převzetí a sloučení tenisových okruhů ATP a WTA. Informoval o tom deník The Telegraph. Ředitelem jednotného okruhu by měl být Ital Andrea Gaudenzi. Podle britského listu by se mělo rozhodnout během příštích tří měsíců.

Saúdská Arábie pokračuje v masivních investicích do tenisu. V únoru uzavřela dlouholetou smlouvu s mužským okruhem ATP, přičemž se stane titulárním partnerem světového žebříčku a prestižních turnajů v Indian Wells, Miami, Madridu, Pekingu, Turnaje mistrů v Turíně a NextGen Finals pro hráče do 21 let v Džiddě. V Rijádu by se měl také v příštích letech konat Turnaj mistryň.

Podle deníku The Telegraph minulou sobotu šéf ATP Gaudenzi přednesl organizátorům turnajů Masters v Indian Wells „časové omezenou“ nabídku, která „vyprší, pokud nebude přijata během dalších 90 dní“. PIF měla nabídnout ATP a WTA po miliardě dolarů.

Saúdská Arábie také plánuje uspořádat v prvním týdnu sezony turnaj kategorie Masters. Tento záměr se ale nelíbí šéfovi organizace Tennis Australia Craigu Tileymu, neboť se v tomto termínu koná United Cup smíšených týmů.

Saúdská Arábie investuje vedle tenisu také do dalších sportů. Financuje například lukrativní golfovou sérii LIV, přilákala závod mistrovství světa formule 1 a ve velkém investuje do fotbalu či boxu. Podle kritiků se snaží vylepšovat pověst pošramocenou porušováním lidských práv v zemi.

,

Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga