Roger Federer v 1. kole US Open.

Roger Federer v 1. kole US Open. | foto: AP

Souboj o hvězdy. Z Davis Cupu se nesmí stát Piqué Cup, varuje Federer

  • 19
Dost možná se schyluje k bitvě sportovních velikánů. Leč v nezvyklých kulisách. Poté, co fotbalista Gerard Piqué zmínil, že nový formát Davis Cupu by se mohl odehrát v druhé polovině září, okamžitě reagoval Roger Federer. „Buďme opatrní. Nesmí se z toho stát Piqué Cup.“

Švýcarský tenisový mág aktuálně pobíhá po amerických betonech. Na US Open v úterý připsal už osmnáctou výhru v řadě v prvním kole závěrečného grandslamu sezony. Ještě nikdy tu v úvodním duelu neprohrál!

„Možná už je čas skončit,“ vtipkoval. „Takové slovo ale vůbec nezmiňujte, ani nepiště,“ upozornil záhy reportéry.

Avšak kromě vlastního výkonu a hladké výhry nad Japoncem Nišiokou čelil dvacetinásobný grandslamový šampion i nepříliš radostným otázkám.

Co říkáte na nový formát Davis Cupu?

„V zásadě jsem pro změny. Potřebujeme koukat i mimo tenisovou bublinu. Ale zároveň musíme být opatrní: vše se může zhroutit jako domeček z karet,“ odpověděl 37letý Švýcar.

Federer tak taktně komentoval radikální změny týmové soutěže, které zcela rozdělily tenisový svět. Gerard Piqué, obránce fotbalové Barcelony, před pár dny podepsal s ITF (Mezinárodní tenisovou federací) smlouvu na 25 let, jež sebou přináší i obří zásahy do formátu 118 let staré soutěže.

Nový Davis Cup

Španělova investiční skupina Kosmos zároveň slibuje tenistům během trvání kontraktu finanční gáži 25 miliard korun.

Jenže krátce poté, co si Piqué s představiteli ITF v americkém Orlandu plácl, přemýšlí nad další změnou.

„Po hovorech s mnoha hráči jsme usoudili, že bude lepší pořádat Davis Cup v polovině září,“ řekl deníku Le Figaro. „Chci vytvořit soutěž v souladu s tím, co chtějí hráči.“ Původně se počítalo s listopadem. 

Finálový týden Davis Cupu by se tedy mohl odehrát týden po US Open. Jenže totožný termín od loňska využívá „Federerův“ Laver Cup, klání hvězd z Evropy a světa.

NAPROSTÁ SPOKOJENOST. Zakladatel Laver Cupu Roger Federer pomohl týmu Evropy k...
Evropský tým slaví vítězství v prvním ročníku Laver Cupu. S pohárem se raduje...

„S Gerardem (Piquém) jsem ještě nemluvil. Musím ale říct, že je divné, že fotbalista přijde do tenisového byznysu a začne s ním výrazně hýbat,“ rýpl si Federer.

Před několika dny společnost Team8 oznámila, že třetí ročník Laver Cupu - ten první se konal loni v Praze - se uskuteční 20. až 22. září ve švýcarské Ženevě.

Vyhrát tak ještě US Open!

Maestro Federer čeká už deset let

V nabitém programu tak může dojít k výrazné kolizi a přetahované o tenisové hvězdy. Pozvánku na Laver Cup - obdobu golfového Ryder Cupu - si od kapitánů Björna Borga (Evropa) a Johna McEnroa (svět) vyslouží zpravidla šestice nejlepších hráčů žebříčku.

Do daviscupového vyvrcholení zasáhne 18 reprezentačních týmů během jednoho týdne. K tomu navíc ATP plánuje v roce 2020 vzkřísit Světový pohár družstev, jenž by se měl hrát v lednu v Austrálii.

„Zástupci ITF, ATP a Laver Cupu se budou muset sejít u jednoho stolu,“ predikuje Federer.

Nastane tvrdé handrkování. Výraznou roli v něm budou hrát i dvě sportovní ikony. Ale každá s jinými představami a požadavky. 


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga