Český tým slaví postup do finále Davisova poháru

Český tým slaví postup do finále Davisova poháru | foto: AP

Pět milníků cesty českých tenistů k úspěchu v Davis Cupu

  • 24
Poreč (Od zvláštního zpravodaje MF DNES) - Proč Češi postoupili do finále Davis Cupu zrovna letos? Kde se vzala síla a jistota, s níž pokořili tři soupeře v řadě? MF DNES vybírá pět důvodů českého úspěchu, pět milníků na cestě, která vede do boje o celkové prvenství.

1. Štěpánkovo ano.

Zásadní bod. Bez Radka Štěpánka by tým neměl dva elitní singlisty, pouze s Tomášem Berdychem by těžko dokázal přemoci silnější protivníky. Štěpánek byl svého času rozhádaný s představiteli svazu, osobní přímluva manažera Černoška ho však nakonec přesvědčila k návratu do týmu. "Kdyby se mi to tenkrát nepovedlo, těžko bychom teď trávili slunečné zářijové dny tady v Poreči," prohlásil o víkendu Miroslav Černošek.

2. Přemožení Federera.

Moment, který hráče přesvědčil, že dohromady skutečně tvoří silné tenisové komando. Češi na podzim roku 2007 bojovali v baráži o Světovou skupinu s mužstvem, jež se opíralo o tehdy jasnou světovou jedničku Rogera Federera. V singlu ho sice nezdolal ani jeden z dvojice Berdych, Štěpánek, jenže na Federerova pobočníka Stanislase Wawrinku si přišli oba. Úspěch korunoval velký obrat v deblu.

3. Ruská rána.

Říká se, že některé porážky vás dělají silnějšími. Tohle byl přesně ten případ. Duben 2008, čtvrtfinále proti Rusku, zašedlá hala v Lužnikách. Češi sice prohrávají 1:2 na zápasy, ale Berdych v klíčovém utkání začíná deptat Nikolaje Davyděnka. Pokud by jej zdolal, stačila by Štěpánkova výhra nad Maratem Safinem, tedy žádná utopie. Jenže Berdych si při jednom z doklouznutí zraní kotník a utkání musí vzdát. Dál jdou Rusové. "Byli jsme na velmi dobré cestě. Bohužel nás zastavil osud," litoval Štěpánek. Kvůli téhle "ruské ráně" v jeho týmu jen vzrostla motivace a hlad po úspěchu.

4. Nepřemožitelný debl.

Je to risk. Nehrající kapitán Jaroslav Navrátil má k ruce jen dva výjimečné singlisty, přesto jim ještě zvyšuje zápřah. Pravidelně je nasazuje rovněž do deblu, přestože má k dispozici i šampiona ze čtyřhry na US Open Lukáše Dlouhého. Poprvé to zkusil v baráži proti Švýcarům a od té doby má jistotu: pokud jdou na kurt tihle dva spolu, neprohrají. Jejich společná daviscupová bilance je 5 zápasů, 5 výher. "Funguje to. Berďa s Radkem spolu rádi žertují, ale hlavně se navzájem naprosto respektují. To je klíčové," vysvětluje Navrátil.

5. Soupeři.

Bude to znít nespravedlivě, ale ve slavné sezoně malinko Čechům pomohli i soupeři. Francie s Argentinou se dopustily stejné chyby: do deblu nenasadily svého prokazatelně nejlepšího hráče v superformě – Tsongu, respektive Del Potra. A oba důležité debly pak prohráli. Chorvati v semifinále? Upřímně – na to, kolikáté to už bylo kolo, to byl pro Čechy hodně přijatelný los.


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga