Ruský tenista Pavel Kotov hraje forhend v prvním kole Australian Open.

Ruský tenista Pavel Kotov hraje forhend v prvním kole Australian Open. | foto: Profimedia.cz

Frustrovaný Rus Kotov vztekle odpálil tenisák za sebe, polekal podavačku

  • 16
Vedl vcelku pohodlně 2:0 na sety, ale třetí i čtvrté dějství prohrál v tiebreaku, a tak se kvůli ztrátě náskoku začal rozčilovat. Ruský tenista Pavel Kotov si vztek zkraje rozhodují páté sady vybil velmi nevhodným způsobem: napálil míč do plachty za kurtem s takovou zlostí, že pořádně vylekal v rohu stojící podavačku míčů. Utkání s Francouzem Arthurem Rinderknechem v prvním kole Australian Open nakonec vyhrál.

Kotov se rozvášnil v úvodním gamu pátého setu po chybě z forhendu. Následně zuřivě popadl míč, prudce se otočil a mocně napřáhl. Jeho pohybům přihlížela mladá podavačka balonů, která stála v rohu kurtu pár metrů od něj, a jak ukazují zpomalené záběry, velmi se vyděsila, neboť v první chvíli se zdálo, že Kotov může mířit dokonce na ni.

Vzteklý tenista nakonec vší silou napálil „jen“ černou plachtu, která zakrývá oplocení dvorce, podavačka ale i po jeho vybití frustrace zůstala viditelně polekaná.

Kdyby 25letý Rus mířil o pár metrů vedle, dívku by trefil a velmi pravděpodobně jí ublížil, načež by si zcela jistě vysloužil diskvalifikaci z grandslamu v Melbourne.

Takhle nedělní zápas pokračoval dál a Kotov pátý set nakonec získal ve svůj prospěch poměrem 6:3. Svým počínáním však vyvolal značnou kontroverzi, fanoušci volají po jeho vyloučení z turnaje.

Jeho prohřešek vypadá rozhodně závažněji než například situace z loňského Roland Garros, kdy Japonka Miju Katóová v deblovém osmifinále proti Marii Bouzkové a Saře Sorribesové míč jen lehce přepinkla přes síť a balon nešťastnou náhodou zasáhl sběračku. Vysloužila si diskvalifikaci a dál postoupil česko-španělský pár.

Sokyně trefila sběračku, Bouzková volala na sudího: Ještě 15 minut brečela

Stejně dopadl i Novak Djokovič na US Open 2020, kdy rovněž omylem, ale poměrně silně odpálil míč naslepo za sebe a trefil čárovou rozhodčí.

Kotov na Australian Open pokračuje.


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga