Jana Novotná

Jana Novotná | foto: Česká sportovní / Pavel Lebeda

Nechceš si zahrát? zeptala se Novotná. A teď Bartoliovou trénuje

  • 7
Před dobročinnou akcí na únorovém turnaji v Dauhá se Jana Novotná chtěla dobře rozehrát. Zatrénujeme si spolu? zeptala se Marion Bartoliové. Hodinu a půl si zahrály - a o několik týdnů, na turnaji v Indian Wells už wimbledonská šampionka z roku 1998 usedla v trenérské lóži jedenácté tenistky světa.

Několik nabídek na trénování druhá tenistka světového žebříčku v minulosti dostala. Pokaždé odmítla. "Vždycky přišly v takové době, kdy jsem byla v přechodném období," vysvětlovala.

Bartoliové vyřkla svůj dotaz evidentně ve správném čase. Novotná ho navíc nechtěně sama iniciovala. Tehdy v Dauhá si s Iwonou Kuczynskou, bývalou úspěšnou polskou deblistkou, v místnosti pro hráčky s Bartoliovou příjemně popovídaly.

Nejlepší francouzská tenistka je obě pozvala na svůj zápas se Světlanou Kuzněcovovou. Prohrála. Pak jí Novotná navrhla společný trénink. "Ne kvůli ní, ale kvůli sobě, abych byla schopna odehrát tu dobročinnou akci. Další den jsme si hodinu a půl zatrénovaly, jen tak pro legraci," popsala Novotná v rozhovoru pro deník L´Équipe v průběhu turnaje v Indian Wells.

Bartoliová a Novotná spolu trénovaly na turnaji v Dauhá.

Bartoliová právě prožívala první dny na tour bez trenéra - s otcem Walterem letitou profesionální spolupráci ukončili a fedcupová kapitánka Amélie Mauresmová se k nabídce stát se její osobní trenérkou nevyjádřila.

O deset dnů později přišel z Paříže tak trochu překvapivý telefonát. Francouzka pozvala Novotnou a Kuczynskou do Indian Wells. "Měly jsme problém najít let," přiznala Kuczynská.

Novotná si posléze do kalendáře mohla zapsat datum: po kariéře tenistky a majitelky turnajů začala 4. března i tu trenérskou. "Řekly jsme jí: Uděláme to nejlepší a uvidíme, co se stane."

V Indian Wells sledovala, jak se její první svěřenkyně probojovala do osmifinále.

Délku spolupráce zatím ani jedna strana nespecifikovala. "Pokud všechno půjde dobře, budeme pokračovat. Teď je to pro nás zkušební období. Další turnaj je Miami," řekla Novotná.

Trenérská kariéra před ni staví výzvu. S Kuczynskou budou navazovat na svéráze Waltera Bartoliho. "Marion má spoustu zkušeností, ale trénovala pořád jedním způsobem, na to musíme brát ohledy. Ale co s ní otec dokázal, je výjimečné, to se musí uznat," nechala se slyšet Novotná.


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga