Novák otočil a prosvištěl do čtvrtfinále

  • 2
Řím - Dokonalý zvrat a následně rychlý finiš, tak vypadala cesta Jiřího Nováka do čtvrtfinále výtečně obsazeného turnaje v Římě. Český tenista dokázal v úvodní sadě obrátit ze stavu 1:4, a když v dalším průběhu povolil soupeři jediný game, vyhrál přesvědčivě 6:4, 6:1. V duelu deblových generací přehráli veteráni Damm se Sukem pár Pála, Vízner.

Jiří Novák vstoupil do svého zápasu katastrofálně. Brzy prohrával 0:3 a zdálo se, že Ljubičič se vyřadí po turnajové trojce Ferrerovi dalšího z nasazených. Jakmile však český hráč uhrál svůj premiérový game, vše se radikálně obrátilo. Chorvat náhle nestíhal, prohrával své podání a jeho náskok se rychle rozplynul.

Novák neustal ani v dalším průběhu, svou hrou soupeře zcela zastínil. Po první sadě vyhrané 6:4 pustil Ljubičičovi už jenom jedinou hru a brzy dospěl i k vítězství. Jako první tak prošel mezi posledních osm na turnaji, kde startuje osmnáct z dvaceti nejlepších hráčů současnosti. Daviscupový reprezentant si tak zopakoval triumf nad Chorvatem z před čtyř roků. To ovšem neměl Ljubičič zdaleka takové jméno jako dnes.

Ani další postup turnajem není pro Nováka v oblasti nepravděpodobného. V boji o semifinále na něj totiž čeká lepší z dvojice James Blake, Fernando Gonzalez, což jsou oba hráči k poražení.

Ve 2. kole čtyřhry viděli diváci souboj generací českého deblu. Na jedné straně stáli veteráni Suk s Dammem, na té druhé pak mladá, ale už známá dvojice Pála, Vízner. Postup překvapivě vybojovali ti zkušenější, když vyhráli stejným poměrem jako Novák 6:4, 6:1.

Římský turnaj patřící do Masters Series je dotovaný dvěma a půl miliony dolarů.


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga

Témata: Davis Cup, Řím