Novaka Djokoviče (vpravo) přivítal v Praze hlavní aktér čtvrteční exhibice Radek Štěpánek. | foto: Michal Šula, MAFRA

Djokovič o Davis Cupu a Světovém poháru: Nevidím místo pro obě akce

  • 0
Otevřeně přiznal, že zatím si k novému formátu Davis Cupu hledá cestu. I proto se tenista Novak Djokovič nedávno sešel s fotbalistou Gerardem Piquém. Diskuze prezidenta hráčské rady ATP a obránce fotbalové Barcelony trvala v Šanghaji 30 minut.

Další rána novému Davis Cupu. Hrát nechtějí Federer ani Djokovič

Roger Federer na turnaji v Šanghaji.

„Mluvili jsme spolu. Tenisté mají na radikální změny odlišné názory. Já patřím mezi ty, kteří jasný postoj nemají,“ přiznal Djokovič po středečním příletu v pražské Ruzyni.

Ve čtvrtek se čtrnáctinásobný grandslamový šampion představí v O2 areně při rozlučce Radka Štěpánka. Na improvizované tiskové konferenci ještě v letištní hale se kromě jiného zmínil i o radikálních změnách tenisové týmové soutěže.

„Je dobře, že se současný model Davis Cupu změnil. Když potřebujete v životě změnu, také zkoušíte otestovat něco nového,“ vyprávěl 31letý Srb.

Nově se týmová soutěž bude hrát v listopadu (kvalifikace v únoru). Během jednoho týdne se o triumf utká 18 reprezentací na „neutrální půdě.“ Tou byla pro nadcházející dva ročníky zvolena antuka ve španělském Madridu.

Za novinkami stojí kromě Mezinárodní tenisové federace (ITF) i investiční společnost Kosmos fotbalisty Gerarda Piquého, která plánuje do soutěže vložit během 25 let tři miliardy dolarů (68 miliard korun).

SRBSKÝ SERVIS. Podání patřilo k nejsilnějším zbraním Novaka Djokoviče v úvodní...
VÍTĚZSTVÍ. Novak Djokovič slaví ve finále Davis Cupu zisk bodu pro Srbsko.

Novak Djokovič v Davis Cupu, když reprezentoval výběr Srbska.

„Musíme mít k Davis Cupu obrovskou úctu. Je to úspěšná soutěž s více než stoletou tradicí,“ řekl Djokovič. „Na druhou stranu v posledních patnácti letech nefungoval, protože nedokázal přilákat nejlepší hráče na okruhu.“

Davis Cup zemřel, to byla poprava za bílého dne, hřímá Kaderka

Piqué a spol. nově slibují finanční odměny hráčům ve vyšší až 20 milionů dolarů, čímž by se podnik výrazně přiblížil čtveřici grandslamů.

Hlavní problém u hvězd s raketou ale vzniká v pro ně nevhodně zvoleném termínu. V listopadu už všichni po dlouhé a vyčerpávající sezoně odpočívají.

A do už tak nabitého programu navíc od roku 2020 přibude Světový pohár pořádaný ATP. Ten se bude hrát první týden v lednu, zatím v Austrálii.

„Upřímně nevidím příliš prostoru pro dvě takhle velké akce,“ přiznal Djokovič. „Obě strany by měly usednout k jednomu stolu a vymyslet společný a dokonalý podnik.“

Djokovič během návštěvy Prahy zavítal i mezi školáky:


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga