Barbora Strýcová (vpravo) a Sie Šu-wej pózují po vítězství ve finále čtyřhry na...

Barbora Strýcová (vpravo) a Sie Šu-wej pózují po vítězství ve finále čtyřhry na turnaji v Římě. | foto: Reuters

Strýcová je spolu se Sie nominovaná na nejlepší pár, Plíšková na úder roku

  • 2
Barbora Strýcová je jedinou českou tenistkou kandidující na ocenění ženské asociace WTA za uplynulou sezonu v hlasování odborníků. Stejně jako loni aspirují se Sie Šu-wej z Tchaj-wanu na nejlepší deblový pár. Karolína Plíšková může díky svému bekhendu alespoň vyhrát anketu o nejlepší úder celého roku, o němž rozhodnou fanoušci.

Strýcová a Sie Šu-wej prožily vydařenou sezonu, byť kvůli pandemii koronaviru výrazně zkrácenou. Vyhrály čtyři turnaje (v Brisbane, Dubaji, Dauhá a Římě) a hrály finále grandslamového Australian Open. Spolu se Sie Šu-wej měly letos bilanci 23:2.

Jejich soupeřkami v anketě jsou Američanky Alexa Guarachiová, Desirae Krawczyková, americko-čínský pár Nicole Melicharová, Sü I-fan a Francouzka Kristina Mladenovicová s Tímeou Babosovou z Maďarska.

O titul hráčka roku se ucházejí Běloruska Viktoria Azarenková, Rumunka Simona Halepová, Američanka Sofia Keninová, Japonka Naomi Ósakaová, Běloruska Aryna Sabalenková a Polka Iga Šwiateková. Vyhlašovat se tradičně budou i hráčka s nejlepším zlepšením, nováček a návrat roku.

Loni figurovaly v nominacích Karolína Plíšková (hráčka roku), Karolína Muchová (nováček) a Strýcová se Sie Šu-wej, ale ani jedna neuspěla.

Cenu si naposledy z Češek odnesly Barbora Krejčíková a Kateřina Siniaková za nejlepší pár roku 2018. Na individuální ocenění Češky čekají od roku 2011, kdy se Petra Kvitová stala hráčkou sezony a dostala i cenu za největší pokrok.

Rekordmankou ankety je Němka Steffi Grafová s osmi prvenstvími, Serena Williamsová a Martina Navrátilová získaly ocenění sedmkrát.

Plíšková je ve výběru na úder roku za vítězný bekhend, který zahrála v semifinále na antuce v Římě proti krajance Markétě Vondroušové. Na konci září ve druhém setu z velkého úhlu předvedla křížný a nechytatelný úder těsně za síť.

V anketě má dvě soupeřky: Dánku Caroline Wozniackou, která přitom v lednu ukončila kariéru, a Polku Magdu Linetteovou. Tu nominovala WTA dokonce za dva údery. Hlasovat mohou fanoušci do úterka, vítězku oznámí tenisová asociace v prosinci.

,

Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga