Chorvatský veterán Ivan Ljubičič je v Indian Wells úspěšný. Vyřadil Nadala a zahraje si finále.

Chorvatský veterán Ivan Ljubičič je v Indian Wells úspěšný. Vyřadil Nadala a zahraje si finále. | foto: AP

Nadal končí na turnaji v Indian Wells, vyřadil ho veterán Ljubičič

  • 11
Zkušený chorvatský tenista Ivan Ljubičič postoupil do finále turnaje v Indian Wells. Překvapivou výhrou 3:6, 6:4, 7:6 nad španělským favoritem Rafaelem Nadalem potvrdil nárůst formy. Jeho soupeřem bude Američan Andy Roddick, který vyřadil Švéda Robina Söderlinga po setech 6:4, 3:6, 6:3.

Ljubičič dokázal o osm let mladšího soupeře porazit teprve podruhé ze sedmi pokusů.

Chorvatský tenista, jenž byl v minulosti třetím hráčem světa, přitom nezažívá právě zdařilou sezonu.

Kromě Indian Wells hrál pouze čtvrtfinále v Dubaji. Ani úvod zápasu proti čtvrtfinálovému přemožiteli Tomáše Berdycha nenaznačoval překvapení.

Španělský hráč vedl 6:3 a 4:3, poté se však karta začala obracet.

Ljubičič využil první brejkbol díky Nadalově dvojchybě a brzy se ujal vedení i v rozhodující sadě. Ta nakonec dospěla do tie-breaku, kde však Nadal uhrál jen jeden míč.

Peschkeová má první deblový titul se Srebotnikovou

Květa Peschkeová získala v Indian Wells svůj patnáctý deblový titul na okruhu WTA. Premiérově jej vybojovala se slovinskou partnerkou Katarinou Srebotnikovou, se kterou začala spolupracovat po letošním Australian Open.

V triumf proměnily svůj pátý společný start, když ve finálovém utkání porazily 6:4, 2:6 a 10:5 další nový pár na tenisové scéně, třetí nasazenou rusko-australskou dvojici Naďa Petrovová, Samantha Stosurová.

Čtyřiatřicetiletá Peschkeová slaví letos už druhý triumf; ten první se jí podařil v lednu v Brisbane s partnerkou Chuang Chia-jung z Tchaj-wanu. Po následném nezdaru ve druhém kole v Melbourne ale jejich spolupráce skončila.

O šest let mladší Srebotniková, bývalá třetí deblistka světa, která má tři grandslamové tituly z mixu, získala 22. turnajový primát ve čtyřhře. K tomu má i čtyři ze singlu.

Ve finále v Indian Wells se sešla na kurtu sestava, která před závěrečným duelem získala v kariéře dohromady 75 deblových titulů. Petrovová jich má na kontě 18, Stosurová 22, společně hrály teprve třetí turnaj.

Ve finále mužské čtyřhry si vyřazení ze singlu alespoň částečně vynahradil Španěl Rafael Nadal.

Po nečekané prohře obhájce prvenství v semifinále s Ivanem Ljubičičem z Chorvatska dotáhl Nadal do vítězného konce alespoň cestu po boku krajana Marka Lópeze, se kterým ve finále deblové soutěže porazili nejvýše nasazený kanadsko-srbský pár Daniel Nestor, Nenad Zimonjič 7:6 a 6:3. Pro Nadala to byl pátý titul ve čtyřhře, naposledy s Lópezem triumfovali vloni v Dauhá.

indian wells - turnaj mužů a žen


Muži
Dvouhra - semifinále:
Ljubičič (20-Chorv.) - Nadal (3-Šp.) 3:6, 6:4, 7:6 (7:1)
Roddick (7-USA) - Söderling (6-Švéd.) 6:4, 3:6, 6:3
Čtyřhra - finále:
Nadal, López (Šp.) - Nestor, Zimonjič (1-Kan./Srb.) 7:6 (10:8), 6:3

Ženy
Čtyřhra - finále:

Peschkeová, Srebotniková (ČR/Slovin.) - Petrovová, Stosurová (3-Rus./Austr.) 6:4, 2:6, 10:5.

,

Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga