Na Schalkena Vacek vymyslí něco nového

  • 1
Londýn - Životním úspěchem je pro českého tenistu Jana Vacka jeho sobotní postup do osmifinále Wimbledonu. Dosáhl ho navíc v mizerném roce, kdy v deseti z předchozích 13 turnajů vypadl už v prvním kole. Sotva se kdo může divit, že obvykle introvertní hráč po poslední výměně vypálil míček do publika s úsměvem od ucha k uchu. Vacek je jediným českým tenistou, který postoupil do druhého týdne turnaje.Zpravodajství ze 3. kola Wimbledonu

Co by odpověděl, kdyby mu to někdo říkal před Wimbledonem? "Poděkoval bych mu, že mi věří, a řekl bych, že tomu nerozumí," zavtipkoval.

"Člověk samozřejmě před každým turnajem doufá," řekl už vážně. Vacek věděl, že se na trávě zlepšuje. Upřímně dodal, že mu pomohlo i vylosování. Vytrvalost a sebedůvěra jsou vlastnosti, které mu pomáhají stoupat vzhůru.

Jan Vacek dnes v zápase s Rumunem Adrianem Voineou sice ztratil set, ale nakonec jej dotáhl do vítězného konce 6:1, 4:6, 6:3 a 6:4. V příštím kole ho ale čeká nepříjemný soupeř v podobě Nizozemce Sjenga Schalkena, který krátce po Vackově vítězství ukončil překvapivé wimbledonské účinkování Američana Jeffa Morrisona.

Morrison se do Wimbledonu dostal dokonce jako náhradník, když odstoupil Tommy Haas po dopravní nehodě svých rodičů. Přesto se propracoval až do třetího kola a podílel se na sérii letošních překvapení, když vyřadil ve druhém kole devátého nasazeného Juana Carlose Ferreru.

Vacek má se Schalkenem výrazně špatnou bilanci. "Je to podle mě jeden z lidí, co má největší úderovou jistotu," řekl Vacek, "dělá tak málo chyb, že se to nevidí." Vacek neskrývá, že to bude těžký zápas, v němž bude favoritem protivník.

Schalken před zápasem řekl, že Vacek je vytrvalý hráč, který tvrdě pracuje a má výhodu výšky. Předpokládá, že oba dva budou hodně hrát ze základní čáry. Příští protivník Vacka dvakrát porazil, naposledy nedávno na trávě v Queens Clubu. "Nevyhrál jsem s ním ani set," řekl Vacek. "Naposledy to bylo úplně bez šance, neměl jsem na něj co hrát," přiznal se.

Chce nyní něco vymyslet, zkusit něco nového. V první řadě ale bude muset sehnat nové boty. Nynější adidasky už mu na suchém, vyšlapaném wimbledonském trávníku kloužou. Má je prý od loňska, kdy zbyly po jiném hráči, který má jeho výšku a velikost. Firma Lotto, která ho jinak vybavuje, není s to boty pro něj vytvořit. "Jsem zvědav, jak budu v neděli v Londýně shánět boty," zakroutil hlavou nad tím, co jej čeká.

Sobotní zápas Vacek dobře začal a jeho protivník naopak v prvním setu hrál nervózně a hodně kazil. Druhý set český tenista prohrál proto, že Voinea se zlepšil a on sám naopak ztratil koncentraci po snadno získaném prvním setu, ve kterém se mu vše dařilo. Doufal, že štěstí se na jeho raketě udrží, a polevil. Ve třetím a čtvrtém setu už protivníka opět přehrál. Po celou dobu ho podržel servis, zejména v klíčových momentech zápasu, kdy se mu dařilo první podání.

 


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga