Plíšková je po výhře nad Vondroušovou v semifinále turnaje v Miami

  • 68
Česká tenistka Karolína Plíšková postoupila do semifinále turnaje v Miami po výhře nad krajankou Markétou Vondroušovou 6:3, 6:4. Její další soupeřku bude Rumunka Simona Halepová, které může překazit návrat na pozici světové jedničky.

Turnajová pětka Plíšková musela ve třetím kole i v osmifinále zápasy otáčet, ale do utkání proti Vondroušové vstoupila dobře a přes horší úvod druhé sady, v které prohrávala 0:3, proměnila po 80 minutách první mečbol.

„Myslím, že jsem se zlepšila a odehrála tady svůj nejlepší zápas. Ona výborně bránila, nutila mě hrát údery navíc, ale byl to dobrý zápas,“ řekla Plíšková po dalším zvládnutém večerním klání. „Už jsem si na to zvykla,“ usmála se.

V prvním setu neztratila ani jednou servis. „Ale bylo to těžké,“ řekla. Ve druhé sadě o servis ve druhém gamu přišla, od stavu 0:3 však získala pět her v řadě. „Začala jsem hrát agresivněji a fungovalo to,“ řekla Plíšková. Za stavu 5:4 při svém servisu ztrácela 15:40, ale oba brejkboly odvrátila a zápas ukončila.

Díky semifinále má Plíšková jistý posun v žebříčku na čtvrté místo, účastí ve finále by se dostala před Petru Kvitovou na třetí a v případě zisku titulu by se bývalá světová jednička dostala na druhou příčku.

S Halepovou, kterou může postup do finále vrátit na post jedničky před Japonku Naomi Ósakaovou, hrála v Miami v tréninku. „A dostala jsem šest nula, takže to může být jenom lepší,“ řekla Plíšková, která má s Rumunkou bilanci 2:7. „Zlepšuju se tu, bude to dobrý zápas a myslím, že mám šanci,“ věří Plíšková.

Sedmadvacetiletá Halepová ve středečním utkání s Číňankou Wang Čchiang (6:4, 7:5) předvedla velký obrat ve druhém setu, v němž prohrávala už 1:5. Rumunská favoritka odvrátila tři setboly a sama proměnila první mečbol po 89 minutách hry.

„Pokud budu předvádět svůj nejlepší tenis, budu mít velkou šanci stát se zase světovou jedničkou. Teď na to ale nemyslím, chci jen najít svůj rytmus a hrát, co nejlépe to půjde,“ řekla Halepová.

Rodačka z Constanty byla v čele žebříčku 64 týdnů do letošního ledna, kdy ji po vítězství ve finále Australian Open nad Kvitovou sesadila Naomi Ósakaová. Japonka dala v Miami svým konkurentkám šanci vyřazením už ve 3. kole, a protože na potřebný postup do finále nedosáhla ani aktuální světová dvojka Kvitová, je Halepová krok od návratu na trůn.

Pojedenácté v kariéře postoupil do čtvrtfinále v Miami švýcarský veterán Roger Federer. Trojnásobný vítěz turnaje v utkání 4. kola, jež se kvůli dešti nestihlo odehrát v úterý, porazil hladce za 6:2 minut 6:4, 6:2 Rusa Daniila Medveděva. O semifinále se turnajová čtyřka utká s Jihoafričanem Kevinem Andersonem.

Turnaj mužů a žen v Miami

tvrdý povrch

Muži (dotace 9 314 875 dolarů)
Dvouhra - 4. kolo:

Federer (4-Švýc.) - Medveděv (13-Rus.) 6:4, 6:2

Dvouhra - čtvrtfinále:
Isner (7-USA) - Bautista (22-Šp.) 7:6 (7:1), 7:6 (7:5)
Auger-Aliassime (Kan.) - Čorič (11-Chorv.) 7:6 (7:3), 6:2.

Ženy (dotace 9 035 428 dolarů)
Dvouhra - čtvrtfinále:

Karolína Plíšková (5-ČR) - Vondroušová (ČR) 6:3, 6:4
Halepová (2-Rum.) - Wang Čchiang (18-Čína) 6:4, 7:5

,

Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga