Tomáš Berdych

Tomáš Berdych | foto: Reuters

Berdycha čeká na úvod US Open Ital Lorenzi, Kvitová se utká s Doiovou

  • 5
Vcelku přívětivý byl los US Open k nejlepšímu českému tenistovi. Tomáš Berdych se v 1. kole závěrečného grandslamu sezony utká s Paolem Lorenzim z Itálie. Ve čtvrtfinále by mohl pátý hráč světa narazit na obhájce titulu Andyho Murrayho. První soupeřkou Petry Kvitové bude Japonka Misaki Doiová.

Berdych bude v New Yorku obhajovat semifinále, kde vypadl právě s pozdějším vítězem. Brita Murrayho však porazil ve čtvrtfinále na nedávném turnaji Masters v Cincinnati, kde ukázal sedmadvacetiletý Čech dobrou formu.

Ale k odvetě s Murraym povede cesta přes několik méně slavných, ale také nepříjemných soupeřů. Prvním bude jednatřicetiletý Ital Lorenzi. Se 79. hráčem žebříčku ATP se Berdych ještě nikdy neutkal.

A ve 2. kole může dojít na český souboj. Pokud talentovaný Jiří Veselý zdolá domácího reprezentanta Denise Kudlu, vyzve právě svůj vzor. Ani devatenáctiletý Veselý s o dva roky starším Kudlou, který je původem z Ukrajiny, ještě nehrál.

US Open 2013

kompletní los

Ve stejné části pavouka je také zkušený Radek Štěpánek, k němuž byl los docela nemilosrdný. Štěpánek totiž v prvním zápase bude čelit desátému hráči světa Stanislasu Wawrinkovi.

Na druhou stranu má český hráč se Švýcarem skvělou bilanci - vyhrál ve všech čtyřech vzájemných duelech včetně památné baráže Davis Cupu v roce 2007.

Lukáš Rosol se pokusí nepříjemnou šňůru osmi porážek přerušit proti Benjaminu Beckerovi. Se zkušeným Němcem však jediné vzájemné utkání loni v Queensu prohrál. Když Rosol uspěje, ve 2. kole zřejmě vyzve světovou jedničku Novaka Djokoviče ze Srbska.

Los také napověděl, jak by mohly vypadat další čtvrtfinálové dvojice, kdyby hráči potvrdili papírové předpoklady. Poprvé v historii by na sebe v grandslamovém čtvrtfinále mohli narazit Rafael Nadal a Roger Federer. S Djokovičem by hrál Argentinec Juan Martín del Potro a David Ferrer by se utkal s Richardem Gasquetem.

Kvitová by mohla ve čtvrtfinále potkat Azarenkovou

Na českou ženskou jedničku číhá v prvním kole dvaadvacetiletá Japonka Doiová. Pro Kvitovou však není tak neznámá jako Lorenzi pro Berdycha. O rok starší wimbledonská šampionka z roku 2011 ji porazila letos v dubnu na turnaji v Katovicích, kdy hrála zatím poslední finále na okruhu WTA. Kvitová vyhrála v 1. kole 6:4, 6:4.

Kdyby se turnajové sedmičce dařilo, může ve čtvrtfinále vyzvat světovou dvojku Viktorii Azarenkovou z Běloruska. Jenže Kvitová v New Yorku zatím nepřešla přes 4. kolo.

A další Češky? Karolína Plíšková se utká s pohlednou Kanaďankou Eugenií Bouchardovou a Lucie Hradecká s nasazenou osmičkou Angelique Kerberovou z Německa. Kdyby obě české zástupkyně vyhrály, utkají se ve 2. kole spolu.

Petře Cetkovské ve 2. kole hrozí Číňanka Li Na, předtím ale musí zdolat Švédku Sofii Arvidssonovou. Nasazená Klára Zakopalová bude hrát s Hsieh Su-Wei z Tchaj-wanu, Lucie Šafářová vyzve Ukrajinku Lesiu Curenkovovou.

Obhájkyně titulu a světová jednička Serena Williamsová zahájí domácí grandslam proti Italce Francesce Schiavonenové. Ve čtvrtfinále by si teoreticky mohla zahrát se starší sestrou Venus nebo talentované krajance Sloane Stephensové.


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga