Kleinová šokovala sebe i ruskou hvězdu

  • 2
Londýn - Hvězdnější okamžik na slavném Wimbledonu česká tenistka Sandra Kleinová ještě nezažila. Ačkoli se potýkala se zraněním levého kolena dokázala z turnajového pavouka vymazat šestou nasazenou a finalistku French Open Jelenu Dementěvovou z Ruska. Na sedmý pokus se tak dočkala vůbec první výhry ve dvouhře v All England Clubu.

"Nemohla jsem tomu pak uvěřit," přiznala šestadvacetiletá hráčka, které už na kurtu po posledním míčku vyhrkly do očí slzy štěstí. "U mě to takhle funguje, když mám velkou radost, tak se z toho rozbrečím," řekla dcera bývalého kytaristy skupiny Olympic Ladislava Kleina a herečky Andrey Čunderlíkové.

"Dala jsem si za svůj životní cíl, že vyhraji zápas ve Wimbledonu," neskrývala po zápase radost. Los jí však na první pohled nepřál. "Když jsem viděla ten los, říkala jsem si, že mi asi není přáno," posteskla si před turnajem.

Koleno v druhém setu skoro vypovědělo poslušnost, bolelo při každém pohybu. Kleinová si ho musela nechat za stavu 0:3 v druhém dějství zpevnit obvazem. Pak ho zase skoro necítila.

"Pak už jsem si řekla, raději si ho urvu úplně, ale nemůžu to nechat, protože jsem cítila, že mohu vyhrát," bojovala zarputile.  Po zápase řekla, že se jí dařilo a že nedělala chyby, které si na této úrovni hráč nemůže dovolit, protože na ně obvykle doplatí.

"Na svoje poměry jsem hrála i odvážně," pochválila se.  Zraněné koleno ovšem patrně ještě do wimbledonského tažení Kleinové zasáhne, protože možná bude muset znovu nastoupit už ve středu.

Dnes totiž hrála proto, že její pondělní zápas byl kvůli dešti zrušen.  Navíc ji čeká nepříjemná soupeřka v Thajce Tamarine Tanasugarnové. "Já si myslím, že to je dost těžký los," pokrčila rameny. Její protivnice už byla ve čtvrtfinále Wimbledonu i v poslední šestnáctce a na trávě hraje dobře. Kleinová jí loni na podzim v Thajsku podlehla.

"Dostanu asi za vyučenou," nedělala si naděje.  Dementěvová, loňská a předloňská osmifinalistka turnaje,  hrála svůj první zápas od pařížského antukového finále. Možná  proto vypadala na travnatém povrchu nejistě, hrála rozpačitě a  příliš chybovala.

Při mečbolu udělala Ruska dvojchybu. "Podívala jsem se k nebi po vzoru Pavla Nedvěda. A tenkrát (při zápase s Lotyšskem) to také zafungovalo, tak jsem si říkala, že to třeba přijde. A ona dala debla," líčila Kleinová bitvu nervů v posledních chvílích zápasu, kdy se jí už prý třásly ruce i nohy.

Na turnajích okruhu WTA letos Kleinová, před šesti lety 41.  hráčka světa, vyhrála jen čtyři dvouhry ze sedmnácti. Na Grand  Slamu má nyní bilanci pěti výher z 27 odehraných zápasů. 

,

Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga