Iveta Benešová (vlevo), Květa Peschkeová

Iveta Benešová (vlevo), Květa Peschkeová | foto: Reuters

Když se tenistkám klepe ruka. Pomůže psycholog?

  • 19
Stačilo, aby Američanka Matteková zahrála při mečbolu českých tenistek v neděli dvojchybu. "Pak by naše holky byly hrdinkami, finalistkami Fed Cupu," říká wimbledonský vítěz Jan Kodeš.

Nebo kdyby Květa Peschkeová následný return jen lehce přehodila přes síť. "Nervózní Mattekové se totiž tak klepala ruka, že by další úder možná pokazila," přemýšlí uznávaný kouč Jaroslav Navrátil.

Jenže zápas, který pevně režírovaly, české tenistky ztratily. Přestože i světová deblová jednička, Američanka Liezel Huberová, přiznala: "Bylo to zpočátku frustrující, Peschkeová byla na kurtu dominantní, nezkazila míč. Vůbec jsme se přes ni nemohly dostat. Až jsem vzteky křičela."
Češky čtyřhru ovládaly, vedly 6:2, 5:2, měly mečbol – ale 50 minut poté slavil postup tým USA. A nevyzpytatelnost i zrádnost ženské tenisové  psychiky se opět jednou stala tématem dne.

"Faktem je, že procento labilnějších typů je v ženském vrcholovém sportu vyšší než v mužském," říká sportovní psycholog Michal Šafář. "Protože labilnější mužské typy se na vrchol v těžší konkurenci ani nedostanou. A proto, že emocionalita žen bývá obecně vyšší."

Nejde jen o tenis. Podobné příběhy známe i z dalších sportů. Basketbalistky Brna vedly v ligovém finále nad USK Praha 2:0 na zápasy, pak je zlomil jeden nepovedený zápas.
Tenistky jsou však na očích víc.

Bývalá světová čtyřka Helena Suková je brání: "Podívejte se na Štěpánka, ten se sesypal taky. Týmové soutěže jsou vždy na nervy."

Přesto nabízí ženský tenis velkých zvratů mnohem více. "Hráčky jsou technicky na přibližně stejné úrovni. Psychika ale způsobí, že najednou prohrají x lehkých balonů v řadě. I v Brně na ně padla deka," říká Šafář.

Zlom mnohdy přivodí jediný míč. "Květa zápas táhla, hrála famózně. Potřebovala už jen jeden míč. Ale takový míč je obrovsky těžký," říká Suková. "Najednou se vám rozklepe ruka a je to, už nezahrajete ani klasický volej," dodává Kodeš.

Po nevyužitém mečbolu Peschkeová v následující hře poprvé ztratila servis. "To byl druhý zlomový okamžik. Výkon našich holek se propadl na na 50 procent. A od stavu 0:4 v tie-breaku bylo jasno," tvrdí Navrátil.

Před třemi týdny viděl Benešovou hrát v Miami. "Tam předváděla neskutečný tenis, nejlepší v kariéře. V Brně chvílemi pravý opak." Kodeš uznává: "Když na Benešovou padne krize, nemůže se z toho dostat."

Co v takovou chvíli hráčkám poradit? To je otázka za milion. "Klukům řekne kapitán pár ostřejších slov, to pomáhá," uvažuje Navrátil. "Ale na holky když zakřičíte, můžou se sesypat ještě víc."

Podle Šafáře univerzální návod neexistuje. "Nejde lusknout prstem, aby byly najednou zase v pohodě. Kapitán se může pokusit rozptýlit jejich emoce, ale jeho možnosti jsou v danou chvíli velmi omezené."

Důležitější je spíše dlouhodobá práce s psychologem, kterému důvěřují. Tu doporučuje i Suková, která nyní sama psychologii studuje: "Recepty existují, od toho přece psychologové jsou. Nechtějte je ode mě slyšet, to je mé know-how. Ale podívejte se na střelce Kosteleckého. Tomu psycholožka pomohla vyhrát olympiádu."


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga