Kde hledat formu? V Brisbane s Naomi. Cítím se tady skvěle, líčí Plíšková

  • 2
Naposledy se utkaly před čtyřmi lety ve stejném dějišti a z kurtu odcházely po podobném výsledku. Tehdy se stejně jako nyní z vítězství radovala Karolína Plíšková. S Japonkou Naomi Ósakaovou si znovu poradila na tenisovém turnaji v australském Brisbane, tentokrát po fantastickém výkonu vyhrála 3:6, 7:6, 6:4.

„Zápasy tady mi obvykle jdou, cítím se v těchto podmínkách velmi dobře,“ líčí Plíšková, která si středeční výhrou ve druhém kole zařídila účast v osmifinále. Znovu tak přispěla k cestě za obhajobou vysněné trofeje a především ziskem bodů, které jsou pro ni kvůli nezdarům v minulém roce důležité.

Trápení na kurtech a pozdější trable se zraněním ji donutily ukončit sezonu předčasně už v září, čas mimo turnaje věnovala 31letá Plíšková přípravě. „Můžete trénovat jak chcete, ale zápasy jsou pak vždycky jiné,“ ví česká tenistka.

Plíšková zdolala v Brisbane Ósakaovou, dál jdou i Nosková a Bouzková

„Začátek sezony je důležitý, jsem ráda, že se mi povedl. Samozřejmě je pořád co zlepšovat, ale těší mě, že se mi zadařilo.“ Plíšková pozvedla skóre vzájemných zápasů s Japonkou už na 4:2 a sebevědomí nakopla v souboji bývalých světových jedniček parádním představením.

Nasbírala 85 procent bodů po prvním podání, odvrátila deset z dvanácti brejkbolů a sama dva klíčové proměnila. Ve vzrušující bitvě jí k vítězství nakonec stačil o jeden vyhraný fiftýn navíc.

Plíšková navíc znovu připomněla, proč se jí přezdívá esová královna. Servisů, na které šestadvacetiletá Japonka nedosáhla, nasázela v utkání hned 16, nejvíc za poslední rok a půl.

Japonská tenista Naomi Ósakaová v zápase s Karolínou Plíškovou.

„Chtěla jsem zápas rychle dohrát a moc se na kurtu nezdržovat. Posledně jsme s Naomi hrály dlouho, to jsem nechtěla opakovat,“ prozradila Češka, která v Brisbane vyhrála za dvě hodiny a 14 minut.

Ovšem ani Ósakaová nezahálela, es předvedla jen o dvě méně a při druhém zápase po 15měsíční pauze, při které porodila dceru Shai, rozhodně nezaostávala. „Jenže Karolína je tady skoro jako doma,“ ví Japonka.

Plíšková má na australské město jedny z nejlepších tenisových vzpomínek. Vždyť tři z 16 trofejí získala právě tam, podnik opanovala v letech 2017, 2019 a 2020.

Karolína Plíšková s trofejí pro vítězku turnaje v Brisbane.

Při posledním ročníku před covidovou pauzou, kvůli které se turnaj tři roky nehrál, navíc stejně jako letos vyřadila Ósakaovou, tehdy čtvrtou ženu světového žebříčku. A i tehdy musela dotahovat ztrátu první sady.

I díky tomu se Plíšková rozjeté Japonky v úvodu nezalekla a oživila vzpomínky na semifinále z roku 2020, které trvalo téměř tři hodiny a po kterém se radovala z výhry 6:7, 7:6, 2:6.

„Vždycky spolu hrajeme dobré a hlavně dlouhé zápasy,“ konstatovala Ósakaová. „Teď jsem byla možná i lepší než před čtyřmi lety. Jsem za to ráda, protože jsem se bála, jak bude moje hra po návratu vypadat. Ale dokázala jsem si, že můžu být dobrá a že je to vlastně zábava,“ těší ji.

Ósakaová se připravuje v Austrálii na návrat. A prý je plná sil

Japonka se teď přesune do Melbourne, kde se bude připravovat na první grandslam roku. Plíšková se v Brisbane postaví v osmifinále proti Jeleně Ostapenkové, dvanácté hráčce světa. S lotyšskou soupeřkou se loni utkala dvakrát a v obou případech odešla z kurtu jako poražená.


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga