Karolína Plíšková se raduje po povedeném úderu v semifinále na turnaji v Dubaji.

Karolína Plíšková se raduje po povedeném úderu v semifinále na turnaji v Dubaji. | foto: Reuters

Pouštní bouři Karolínu čeká v Dubaji největší finále kariéry

  • 78
Za pouhých sedm týdnů této sezony už tenistka Karolína Plíšková stihla nastoupit na čtyřech kontinentech. Posbírala nejvíc vítězství (17 včetně Fed Cupu). Nastřílela nejvíc es (144). Stíhá Top 10. Příští týden se objeví okolo 12. místa, přitom v lednu 2014 byla až 71. Je dravá. Troufalá. Sebevědomá. Nezdolná. S tetováním na stehně i paži. Mezi elitu vtrhlo jedinečné stvoření.

V pátek to 22letá Plíšková zase potvrdila v náročných podmínkách semifinále megapodniku v Dubaji. Po téměř tříhodinové řeži přemohla Španělku Muguruzaovou, další stoupající hvězdičku, 6:4, 5:7, 7:5.

A v sobotu se ve městě moderních divů utká s Rumunkou Halepovou o svůj zatím nejcennější titul. „Je to báječný pocit, nečekala jsem, že se tady dostanu tak daleko,“ řekla.

Byť Plíšková dál překvapuje, její triumfy přestávají mít senzační nádech. Představí se ve svém osmém finále na WTA Tour, pokusí se dobýt čtvrtou trofej. Získala by s ní dosud největší porci bodů (900) a nejštědřejší odměnu (456 tisíc dolarů, přes 11 milionů korun).

Před premiérovým duelem s Halepovou, světovou čtyřkou, není favoritkou. Ale budí respekt. V Dubaji postupuje jako pouštní bouře, pokořila Pavljučenkovou (číslo 40), Strýcovou (22), Ivanovičovou (6), Šafářovou (15) a Muguruzaovou (24).

Přitom s vervou a úspěšně letos tloukla do žlutých míčů už v Austrálii (Brisbane, Sydney, Melbourne), v Quebeku v Severní Americe (Fed Cup), v evropských Antverpách a nyní v Dubaji v Asii.

Ale jako by jí nic nevadilo. Změny podnebí. Putování mezi časovými pásmy. Extrémní vytížení. Špičkové soupeřky.

„Povedený začátek v Austrálii mě psychicky posílil a prostě jedu dál. Každý den se snažím na kurtu odevzdat to nejlepší a ono to klape,“ citoval ji web WTA.

V Dubaji se jí dál ptají na českou vlnu (ona, Kvitová, Šafářová a Strýcová jsou v Top 22). A taky na klid, jímž na dvorci oplývá. Opravdu jste tak v pohodě, jak se zdá? „Ne!“ odvětila a smála se.

V mači s Muguruzaovou (3. bitva na tři sety v řadě) přesto opět zvládla klíčovou chvíli. Ano, dvojchybou darovala sokyni druhou sadu a kouč Vaněk tiše klel. V té třetí však vzala Španělce servis za stavu 5:5 a pak se vyškrábala ze ztráty 0-40.

Skvěle podává. Forhendy s krátkým nápřahem a rychlým švihem připomínají výchovné pohlavky. Přitom má dost rezerv (nehrne se k síti, pohyb se dá zlepšit). A to by konkurenci mělo děsit nejvíc.


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga