Karolína Plíšková během finále v Birminghamu. | foto: Reuters

Plíšková už kamarádí s trávou. Jen škoda titulu, řekla po finále

  • 24
Se svým dravým stylem může být na trávě nesmírně nebezpečná. Tenistka Karolína Plíšková si to potvrdila na turnaji v Birminghamu, kde se protloukla do finále, v němž padla až v tie-breaku třetího setu. "Léta jsem na trávě skoro nevyhrála zápas. Tohle je snad průlom," řekla v rozhovoru pro české novináře.

V neděli mohla třiadvacetiletá ranařka zacloumat s dějinami. Kdyby porazila Němku Kerberovou, stala by se osmou Češkou v Top 10 na žebříčku WTA. A přidala by se v ní k Petře Kvitové a Lucii Šafářové. Tři krajanky se ještě v elitní desítce v jednu chvíli nesešly.

„Já tohle moc nevnímám,“ říká.

Postup do finále je jistě úspěch. Jak moc jste zklamaná po výsledku 7:6, 3:6, 6:7?
Mám za sebou dobrý týden. Když jsem sem jela, tak jsem s finále nepočítala. Ale teď mě prohra samozřejmě mrzí.

Bitva s Kerberovou byla vyrovnaná. Co ji rozhodlo?
Závěrečný tie-break už je o náhodě. Ona zahrála líp a zasloužila si to. Já měla šanci na začátku druhého setu - při svém podání jsem měla výhodu na 2:0. Kdybych potvrdila brejk, tak se všechno mohlo vyvíjet jinak. Ona potom hrála moc dobře a v nedělala tolik chyb. Musela jsem zahrát vítězné míče, nebo eso, abych si něco uhrála. Závěr byl dost těžký.

Už jste kamarádky s trávou?
Doufám, že jo! (smích) Po letech, kdy jsem na ní skoro nevyhrála zápas, tak je tohle snad průlom. Cítila jsem se dobře herně i mentálně. Teď ještě Eastbourne a pak Wimblas. Doufám, že mám nahrané zápasy a budu na to moct navázat.

Trénovali s koučem Vaňkem speciálně na trávu?
Ne, klasicky na betonu na Spartě. Nehrotila jsem sto. Jela jsem o trošku dřív do Birminghamu s tím, že to nějak dopadne, a brala to hlavně jako přípravu. Na Birmingham jsem se extra nepřipravovala. Hlavní koncentrace je na Wimbledon.

Na Roland Garros jste působila unaveně, už jste zase v pohodě?
Moc jsem po Paříži neodpočívala. Byla jsem dva týdny doma. Trénovala jsem, což mi moc pomohlo. Už se to projevilo a doufám, že se to ukáže hlavně ve Wimbledonu.

Jste ráda, že jste se vrátila na vítěznou vlnu?
Jsem. Pro mě je nejdůležitější hrát zápasy. Když prohraju v 1. kole, tak to je těžké. Zato když jsem na vlně, hraju a hraju, tak hraju nejlíp. Antuka nebylo tak dobrá, ale získala jsem titul v Praze. Vzal mi hodně sil. Potom to nestálo za moc. Je fajn, že se zase povedl nějaký výsledek.

Věděla jste, že hrajete o místo v Top 10?
Jo, věděla. Existují hodně lidí, kteří mi to řeknou, i když to vědět nechci. Ale já to nevnímám. Už asi tolik nezáleží, jestli jsem desátá, jedenáctá, nebo dvanáctá. Každé místo je dobré. Ale já chtěla hlavně vyhrát titul.

V Birminghamu vás provázela máma. Jak jste si to s ní užila?
Vládla taková rodinná atmosféra. Byla jsem spokojená, že tu někoho mám, protože na turnajích jsem nerada sama.

Nechtěla jste si maminku zavolat na kurt na poradu?
Ona o tenisu ví hodně. Viděla nás hrát milionkrát, ale je netenista. Byla to pro mě hlavně mentální podpora, velice příjemná.


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga