Tommy Haas

Tommy Haas | foto: AP

Bývalá světová dvojka Haas míří na turnaj do Prahy, vyzvat může Rosola

  • 19
Kvůli dceři se rozhodl prodloužit si kariéru. Malé Valentině je nyní rok a půl a na kurtu už jej registruje. Možná se na něj přijede podívat i do Prahy, bývalý druhý hráč světa Tommy Haas by se totiž měl představit na challengeru CNG Vitall Prague Open s dotací 100 000 dolarů, který na kurtech pražské Štvanice začne o víkendu kvalifikací.

Když se německý tenista s americkým pasem ozval Vladislavu Šavrdovi s žádostí o volnou kartu pro pražský challenger, v mžiku dostal pozitivní odpověď. "Žádost od tak výborného tenisty vždycky potěší," přiznává šéf pražského challengeru.

Místo v pavouku mu drží. A zároveň jedním okem pozorně sleduje vývoj na turnaji v Mnichově, bývalý druhý muž světového žebříčku Tommy Haas má totiž po měsíční pauze způsobené zraněním v posledních dnech výbornou formu.

CNG Vitall Prague Open

Praha, tenisový areál na Štvanici

Kvalifikace: 5. - 6. května
Hlavní soutěž: 7. - 13. května
Finále: 13. května, 12:00 (organizátoři se však přizpůsobí programu MS v hokeji)
Vstupné: zdarma

V bavorské metropoli vyřadil suverénně turnajovou jedničku, momentálně pátého tenistu světa Jo Wilfrieda-Tsongu a probojoval se do čtvrtfinále. "Trošku se bojím, jestli si nebude chtít dopřát pauzu. Ale jsme na něj připraveni," dodává Šavrda.

Speciální podmínky však vítěz dvanácti titulů na okruhu ATP, který po sérii zdravotních problémů momentálně figuruje až na 134. místě světového žebříčku, v Praze mít nebude. Bydlet však bude v jiném hotelu než ostatní tenisté. "Kvůli soukromí," říká Šavrda.

Čtyřiatřicetiletý Tommy Haas by byl jednoznačně největší hvězdou pražského turnaje, na němž se představí sedm tenistů z nejlepší světové stovky. Titul bude obhajovat daviscupový reprezentant Lukáš Rosol. "Lehké to mít nebude," říká Šavrda. V hlavní soutěži má z českých tenistů ještě jisté místo Jan Hájek a někdejší vítěz juniorské dvouhry na Australian Open Jiří Veselý.

Chybět nebude talentovaný Bulhar Grigor Dimitrov. "To je pro nás hodně atraktivní hráč, i když dosud nepotvrdil očekávání. Takový trochu enfant terrible," podotkl Šavrda o 94. tenistovi světového žebříčku, který nedávno na turnaji v Miami porazil Tomáše Berdycha.


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga