Ivan Lendl v exhbičním utkání s Jiřím Novákem.

Ivan Lendl v exhbičním utkání s Jiřím Novákem. | foto: Luděk Peřina, MAFRA

Ještě potřebuji zlepšit pohyb, říká tenisový veterán Lendl

  • 1
Kam všude v Ostravě vyrazí, ještě Ivan Lendl netuší. Jedno ale ví jistě, opět se zajde podívat na tenisový areál v Komenského sadech, kde s tenisem začínal.

"Byl jsem tam už při minulé návštěvě, ale znovu se tam rád podívám," řekl Ivan Lendl ve včerejším telefonickém rozhovoru, který zprostředkovali pořadatelé tenisové exhibice.

Na té se Lendl 5. listopadu v Ostravě utká s Björnem Borgem. "A také se těším na novou hokejovou arénu, protože tam jsem nikdy nebyl," dodal Ivan Lendl. "Jako malý kluk jsem chodil fandit ještě na starý zimák."

A na které lidi se v Ostravě těšíte?
Na všechny. Nejen na lidi, které znám, ale také na fanoušky, protože už je to přece jen třicet let, co jsem naposledy v Ostravě hrál, a to jsem byl ještě dost mladý a moc jsem toho neuměl, ještě jsem se hodně učil.

Sledujete stále ostravský sport?
Pořád fandím fotbalistům Baníku a hokejistům Vítkovic. V úterý druhého listopadu budou hrát Vítkovice doma se Slavií a na ten zápas bych se rád šel podívat.

Nedávno jste říkal, že už můžete zase trénovat i hrát dva dny za sebou. Platí to pořád?
Včera jsem dokonce poprvé od dubna hrál na tvrdém povrchu a dneska chodím, čili je to dobré.

Když jste hrál na jaře exhibici v Prostějově, tak jste říkal, že jste si zpočátku na kurtu připadal jako dřevák. Už je to lepší?
Hodně se to zlepšilo. Když jsem začal hrát po čtrnácti letech, tak jsem měl potíže. Teď užmi balon začíná lítat, kam chci a s jakou chci falší. Ještě potřebuji zlepšit pohyb, ale to v padesáti letech nebude jednoduché.

Radek Štěpánek (vpravo) v rozhovoru s Ivanem Lendlem.

S Borgem jste si přál hrát na dva sety, přičemž za stavu 1:1 rozhodne super tie-break. Proč?
To vyšlo z toho, že když jsme hráli s Jirkou Novákem v Prostějově, tak se mi to zdálo, že lidé chtěli vidět víc. V Ostravě, pokud to půjde, budeme hrát déle, aby si to fanoušci užili.

V Prostějově jste s Jirkou Novákem remizoval 5:5. S Borgem budete hrát na vítězství?
Doufám, doufám. Trénuji, abych byl lepší a mohl vyhrát.

Před časem jste napsal, že máte s Borgem nevyřízené účty. Oč jde?
To byla legrace. Ale prohrál jsem s ním na Štvanici v Davis Cupu. Jinak jsem toho s Borgem odehrál hodně málo. Když tenisu nechal, bylo mi jednadvacet. To je mi dost líto, protože v té době bychom byli superčtyřka – Borg, McEnroe, Connors a já. Proto je škoda, že toho Borg nechal a my u toho zůstali tři.

Jak těšíte na další hráče, Matse Wilandera a Miloslava Mečíře?
S Matsem jsem hrál a budu s ním ještě párkrát hrát před Ostravou. A Miloš byl vždycky fajn, takže se těším, že si popovídáme a možná si i zatrénujeme.

Mečíř ale projevil přání hrát při exhibici jenom jeden set, protože víc mu už zdraví nedovolí.
Miloš to možná myslel tak, že si dá jeden set s Wilanderem, jeden se mnou a jeden s Borgem. Bude tam nejmladší, tak by to měl zvládnout.

Na podzim vás čeká také exhibice s McEnroem ve Spojených státech. Kdo pro vás bude těžší soupeř – Borg, nebo McEnroe?
S kým to bude náročnější, nedovedu odhadnout. S ani jedním jsem hodně dlouho nehrál. Jsou to i dva odlišní soupeři, ale více se těším do Ostravy, to je promě velké lákadlo.


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga