Slovenský tenista Adrian Sikora ve 2. kole halového mistrovství ČR.

Slovenský tenista Adrian Sikora ve 2. kole halového mistrovství ČR. | foto: Ladislav Němec, MAFRA

Jedničkou českého halového šampionátu tenistů v Plzni je Slovák

  • 0
Už po třiadvacáté se hraje v Plzni halové mistrovství České republiky tenistů, které je zároveň Memoriálem Jana Záhlavy, dlouholetého šéfa Západočeského svazu.

„Je to projev úcty a vzdání holdu jeho práci,“ uvedl v bulletinu k šampionátu prezident Českého tenisového svazu Ivo Kaderka.

Česká elita je sice na turnajích u protinožců, ale i tak mohou diváci vidět v Plzni kvalitní tenis. Osmička nasazených hráčů se pohybuje od 10. do 21. místa českého žebříčku.

Jedničkou je 26letý slovenský tenista Adrian Sikora. A s výjimkou obhájce titulu Dominika Süče z Liberce všichni prošli do čtvrtfinále.

Závěrečný program

Čtvrtek
10.00 čtvrtfinále dvouhry
16.00 semifinále čtyřhry

Pátek
11.00 semifinále dvouhry
15.00 finále čtyřhry
17.00 VIP turnaj

Sobota
10.00 finále dvouhry

Süč skončil v 1. kole na raketě sparťana Jakuba Filipského, jenž hrál loni ligu za Slavii Plzeň. Ale i on už se s turnajem rozloučil, včera nestačil na Filipa Doležala (TC Brno).

Naopak nástrahy obou kol úspěšně zvládl plzeňský odchovanec Michal Schmid (nyní LTK Liberec). Včera porazil Filipa Brtnického (TK Neridé) 7:5, 6:4 a je mezi nejlepšími osmi. „Rozhodovalo se v koncovkách setů, kdy se mi vždy povedl jeden brejk. Zpočátku jsem byl horší než soupeř,“ uznal rodák ze Stoda.

„Musím přiznat, že moje halové výsledky v poslední době nejsou moc dobré. A to bylo v úvodu znát. Navíc jsem soupeře vůbec neznal, nikdy jsem s ním nehrál. Musel jsem si zvyknout na jeho styl hry,“ hledal vysvětlení pomalejšího rozjezdu. V boji o semifinále ho dnes čeká turnajová šestka Lukáš Jedlička (LTC Modřany).

Tenisté si v Plzni rozdělí 140 000 korun. Vítěz bere 50 tisíc, poražený polovinu této sumy, semifinalisté si přijdou na deset tisíc a vítězný pár ve čtyřhře si rozdělí 13 tisíc.


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga