Andrea Hlaváčková a Lucie Hradecká

Andrea Hlaváčková a Lucie Hradecká | foto: Michal Růžička, MAFRA

H+H znovu v ráži. Porazily obhájkyně a jsou ve finále Turnaje mistryň

  • 20
Istanbul (Od zpravodaje MF DNES) - První účast a hned finále! České tenistky Andrea Hlaváčková a Lucie Hradecká si stejně jako na olympiádě poradily i v semifinále Turnaje mistryň s americkými veteránkami Huberovou a Raymondovou. Vítězství 7:6, 6:1 znamená postup do nedělního finále.

Nádherný den v Istanbulu (jasno, přes 20 stupňů ve stínu) byl tak pro stříbrné olympijské medailistky rázem ještě krásnější.

Při premiéře na "Masters" skolily obhájkyně titulu. Na fialové scéně v aréně Sinan Erdem Dome přetlačily šestatřicetiletou Huberovou a devětatřicetiletou Raymondovou v napínavé první sadě a ve druhé většinou dominovaly.

Ve finále se český pár utká s Ruskami Kirilenkovou a Petrovovou, které ve druhém semifinále porazily italské světové jedničky Erraniovou s Vinciovou 1:6, 6:3, 10:4.

První set jako na vlnách...

První set se houpal na vlnách. Američanky vyhrály los. Češky se utrhly na 2:0, Huberová s Raymondovou otočily na 2:3, H+H při servisech Hradecké a Huberové daly na 4:3. Americké rutinérky dvěma hrami zase zvrátily skóre na 4:5 a po dvou dvojchybách Hradecké měly tři setboly.

Jenže Češky všechny tři odvrátily. Soupeřky si samy pokazily čtvrtý v tie-breaku. Vedly 6:5, jenže Huberová spáchala dvě dvojchyby. Následující dramatickou výměnu, při níž se Američanky na síti srazily, ukončila Hlaváčková. S hlasitým výkřikem a zaťatou pěstí se o radost dělila s Hradeckou i přeplněnou lóží, v níž seděli i její rodiče.

... druhý jednoznačný

Deblové zápasy se na "Masters" hrají systémem "no ad", tedy bez výhod (při první shodě rozhoduje jediný míč). Zatímco v poslední vzájemné partii s americkými sokyněmi v New Havenu českým tenistkám tato situace zoufale nevycházela, v Istanbulu ji zvládaly bravurně (v prvním setu 3:1).

Nemocná Kvitová

Konec po první dnu

JAK Z KRIZE VEN? Petra Kvitová na turnaji v Tokiu.

Petra Kvitová odstoupila z Turnaje mistryň ve středu. Dvaadvacetiletou hráčku trápí zánět průdušek.

I proto se Češky dostaly do laufu, Američanky jejich singlovému pojetí čtyřhry nedokázaly odolávat.

"Ony se tlačí na síť, zkouší kraťasy, přebíhají. My spoléháme víc na razanci. Na servis a na return," říká Lucie Hradecká.

České duo využilo hned první mečbol při podání Hlaváčkové. Za 82 minut bylo vyřízeno. "Dámy a pánové, Lucie Hradecká a Andrea Hlaváčková!" halekal konferenciér v hale, která se rychle zaplňovala před odpoledními semifinále dvouhry.

"Jsme moc rády, že se nám to povedlo," řekla na kurtu Andrea Hlaváčková. "Nechtěly jsme se v neděli jenom dívat na ostatní hráčky."

České reprezentantky mohou na "Masters" triumfovat jako první český pár v dějinách. Ve čtyřhře už sice na tomto podniku vyhrály Martina Navrátilová, Hana Mandlíková, Helena Suková i Jana Novotná, ale pokaždé to dokázaly se zahraniční parťačkou.¨

H+H tak mohou v neděli po poledni vstoupit do historie.

Turnaj mistryň v Istanbulu

Tvrdý povrch, dotace 4,95 milionu dolarů

Čtyřhra - semifinále
Hlaváčková, Hradecká (2-ČR) - Huberová, Raymondová (3-USA) 7:6 (8:6), 6:1
Kirilenková, Petrovová (4-Rus.) - Erraniová, Vinciová (1-It.) 1:6, 6:3, 10:4


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga