Justine Heninová-Hardenneová

Justine Heninová-Hardenneová se raduje po vítězství nad Marií Šarapovovou. | foto: Reuters

Heninová se vrací na světový trůn

  • 7
Madrid - Belgická tenistka Justine Heninová-Hardenneová zakončí letošní rok na prvním místě světového žebříčku WTA. Rozhodlo o tom její vítězství v semifinále Turnaje mistryň, ve kterém porazila Rusku Marii Šarapovovou 6:2 a 7:6. Ve finále Turnaje mistryň se střetne s Amelií Mauresmovou, která vyřadila Kim Clijstersovou.

Před semifinálovým zápasem měly obě soupeřky šanci stát se světovou jedničkou, Šarapovová ale potřebovala vyhrát dnes i v nedělním finále.

Do utkání vstoupila mnohem lépe Heninová, která v prvním setu pestrou hrou prakticky nepustila Rusku do hry. Díky výbornému returnu se téměř pokaždé prosazovala po druhém podání ruské soupeřky a za půl hodiny vyhrála 6:2.

Ve druhé sadě se devatenáctiletá rodačka ze Sibiře oklepala a začala ukazovat záblesky hry, díky níž triumfovala na grandslamovém US Open a ve skupině Turnaje mistrů neztratila ani set.

Klíčové okamžiky však lépe zvládala zkušenější Belgičanka, která v osmé hře proměnila brejkbol a podávala na vítězství v zápase.

Šarapovová hrozbu konce ještě odvrátila a vynutila si zkrácenou hru, v níž dokázala vyrovnat z 1:4 na 4:4. Pak se ale dopustila dvou ze svých celkem 34 nevynucených chyb a darovala soupeřce mečboly.

Ten druhý čtyřiadvacetiletá Belgičanka proměnila a po devatenácti zápasech ukončila vítěznou sérii mladé Rusky.

Trojnásobná vítězka Roland Garros poprvé v kariéře postoupila do finále Turnaje mistryň. Sezonu na postu světové jedničky zakončí už podruhé v životě, poprvé se jí to podařilo před třemi lety.

Pak ji však trápily vleklé zdravotní problémy a v září 2004 z prvního místa spadla. Bezprostředně po zápase neskrývala nadšení.

"Je to úžasné, jsem šťastná. Potěšil mě způsob, jakým jsem se dnes vyrovnala s tím tlakem," řekla Heninová, která však rozhodně neztratila motivaci. "Sezona ještě neskončila. Jsem jednička, ale pořád chci tenhle turnaj vyhrát."

Obhájí Mauresmová titul?

Ve finále se Heninové postaví obhájkyně trofeje Amelie Mauresmová. Ta se po úvodní kruté porážce od Naděždy Petrovové na Turnaji mistryň dostala do herní pohody.

Do semifinále s druhou Belgičankou Clijstersovou vstoupila ve velkém stylu a za půl hodiny vyhrála úvodní sadu 6:2. Pak však Belgičanka zpřesnila hru a v druhém setu se rychle dostala do vedení 5:1. Mauresmová ještě sadu zdramatizovala, ale hrozbu třetího setu už neodvrátila.

V rozhodující sadě měla Clijstersová navrch, když v páté hře čistou hrou prolomila servis francouzské tenistky a dostala se do vedení 3:2. Mauresmová jí však vzápětí oplatila stejnou mincí a v osmé hře získala rozhodující brejk ve svůj prospěch.

Při brejkbolu zahrála míček přesně na základní čáru, a i když Clijstersová zkoušela rozhodnutí reklamovat, videozáznam přisoudil klíčový fiftýn Francouzce. Při vlastním podání pak Mauresmová za necelé dvě hodiny dotáhla utkání do vítězného konce.

Hráčka, která v pondělí oficiálně ztratí první místo v žebříčku, přitom zahájila turnaj hladkou porážkou od Nadi Petrovové. "Po tom úterku se mi podařilo zmobilizovat všechny zdroje, abych porážku vymazala," uvedla Mauresmová, jež se těší na nedělní finále.

"Řekla jsem si, že to zakončím pozitivně, a snad se to povede. Moc mě to tady baví, atmosféra a diváci jsou skvělí," pochválila madridské obecenstvo.

Výsledky semifinále:
Heninová-Hardenneová (Belg.) - Šarapovová (Rus.) 6:2, 7:6 (7:5)
Mauresmová (Fr.) - Clijstersová (Belg.) 6:2, 3:6, 6:3

,

Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga