BEKHEND. Andy Murray při úderu ve čtvrtfinále Wmbledonu proti Davidu Ferrerovi.

BEKHEND. Andy Murray při úderu ve čtvrtfinále Wmbledonu proti Davidu Ferrerovi. | foto: Reuters

Federer ani Djokovič nezaváhali, v semifinále jsou také Tsonga a Murray

  • 36
Situace z Roland Garros se ve Wimbledonu opakuje. Stejně jako na pařížské antuce svedou na londýnské trávě souboj o místo v grandslamovém finále světová jednička Novak Djokovič a Roger Federer. Čtvrtfinále zvládli Srb i Švýcar suverénně, neztratili ani set. V druhém semifinálovém souboji vyzve Jo-Wilfried Tsonga domácí naději Andyho Murrayho

Šestinásobný šampion Roger Federer povolil Michailu Južnému pouze pět her, obhájce titulu Novak Djokovič ve čtvrtfinále suverénně ukončil pouť Němce Floriana Mayera.

Federer ztratil jen pět her

V úterý se rojily otázky: Je v pořádku? Co bolavá záda?

Roger Federer se totiž nechal v osmifinálovém utkání s Xavierem Malissem ošetřovat, v úterý dokonce překvapivě zrušil trénink, ale jeho čtvrtfinálový výkon proti 26. nasazenému Michailu Južnému ani zdaleka žádné zdravotní potíže nenaznačoval.

Bývalý první hráč světa dokonale zničil ruského tenistu, který nejvíce zaujal v závěru třetího setu, kdy odvrátil tři Švýcarovy mečboly. Ale čtvrtý už ne a po vítězství 6:1, 6:2, 6:2 mohl vítěz šestnácti grandslamových turnajů slavit postup do dalšího wimbledonského semifinále.

I před zraky britského prince Williama a jeho manželky Catherine, kteří navštívili utkání třetího grandslamového turnaje sezony. "Vždycky je pro mě inspirací, když se na mojí hru přijdou podívat členové královské rodiny a tenisové legendy," přiznal Švýcar, který si ve Wimbledonu zahraje v semifinále poprvé od roku 2009. Tehdy celý turnaj vyhrál.

V SEMIFINÁLE. Roger Federer si ve Wimbledonu opět zahraje v semifinále poté, co
KRÁLOVSKÝ PÁR. Ve Wimbledonu shlédli mužské čtvrtfinále také britský William a...

Roger Federer si postup do semifinále vybojoval před zraky prince Williama a jeho manželky Catherine.

Účast mezi čtyřmi nejlepšími zároveň znamená 32. Švýcarovu účast v grandslamovém semifinále, čímž překonal rekord Američana Jimmyho Connorse. Pro Južného bylo wimbledonském čtvrtfinále mimořádným zápasem, nastupoval k němu už jako dvojnásobný otec - syn se mu narodil v noci před utkáním s Federerem.

Djokovičova cesta za obhajobou pokračuje

Nezaváhal ani obhájce wimbledonského titulu Novak Djokovič. Ve čtvrtfinálovém duelu srbský tenista suverénně porazil Floriana Mayera 6:4, 6:1, 6:4.

"Chvíli mi trvalo, než jsem si zvykl na tenis venku, vždyť předešlé tři zápasy jsem odehrál pod střechou," připomněl Djokovič své předešlé zápasy na centrálním wimbledonském kurtu. "Vše se mohlo vyvíjet jinak, ale naštěstí jsem udržel koncentraci a rychle se přizpůsobil tempu hry," dodal první tenista světa.

V závěru utkání odvrátil za stavu 5:4 ve třetím setu tři brejkboly a utkání zakončil esem. "V důležitých chvílích jsem udržel nervy na uzdě," uvedl srbský tenista.

V Londýně už se může chystat na semifinálový duel s Federerem. Zajímavostí je, že ve Wimbledonu se oba skvělí tenisté potkají v semifinále vůbec poprvé.

PODÍVEJTE SE, PANE ROZHODČÍ. Novak Djokovič vede během čtvrtfinále Wimbledonu řeč k umpiru.

Tsonga potřeboval čtyři sety

V souboji o postup do finále bude mít zastoupení i francouzský tenis. Jo-Wilfried Tsonga totiž ve čtvrtfinále zejména zásluhou výborného podání udolal Němce Philippa Kohlschreibera ve čtyřech setech. 

"Vůbec to nebylo jednoduché, Philipp hrál velice dobře a já musel být hodně agresivní," přiznal Tsonga. Podruhé za sebou si tak Francouz zahraje v semifinále. "Zkusím si tu druhou šanci užít," dodal.

Jednoduché to však mít nebude - v pátek bude velkým britským nepřítelem. V souboji o finále se totiž postaví tváří v tvář Andymu Murraymu, největší domácí naděje si počtvrté v kariéře zahraje v souboji o postup do finále. 

RADOST. Jo-Wilfried Tsonga slaví postup do semifinále Wimbledonu.
ALE NE! Andy Murray se zlobí ve čtvrtfinále Wimbledonu.

Semifinalisté: Jo-Wilfried Tsonga a Andy Murray.

Čtvrtý tenista světa totiž ve čtvrtfinále vyřadil Davida Ferrera po čtyřsetové bitvě. V prvním setu prohrával 2:5, dějství ztratil v tie-breaku, přesto koncovky dalších tří setů bravurně zvládl. Na cestě do semifinále jej nezastavila ani krátká pauza kvůli dešti. "Byl to velice, velice těžký zápas. Já byl trochu lepší v maličkostech," řekl svěřenec Ivana Lendla.

Tsonga a Murray budou mít v semifinále mimořádnou motivaci - wimbledonské finále ani jeden z nich nikdy nehrál. Skot má psychicky navrch: ze šesti vzájemných soubojů vyhrál pět. A požene jej nadšené domácí publikum, které živí naději na první britský triumf v mužské dvouhře od úspěchu Freda Perryho v roce 1936.

Wimbledon

(tráva, dotace 16,06 milionu liber)

Muži:
Dvouhra - čtvrtfinále:

Djokovič (1-Srb.) - Mayer (31-Něm.) 6:4, 6:1, 6:4
Federer (3-Švýc.) - Južnyj (26-Rus.) 6:1, 6:2, 6:2
Tsonga (5-Fr.) - Kohlschreiber (27-Něm.) 7:6 (7:5), 4:6, 7:6 (7:3), 6:2
Murray (4-Brit.) - Ferrer (7-Šp.) 6:7 (5:7), 7:6 (8:6), 6:4, 7:6 (7:4).

Smíšená čtyřhra - 2. kolo:
Fleming, Hsieh Su-Wej (Brit./Tchaj-wan) - Kúreší, Hlaváčková (7-Pák./ČR) 6:3, 6:7 (5:7), 6:1.

Junioři:
Čtyřhra - 1. kolo:

Galarza, Martínez (6-Arg.) - Masur, Šafránek (Něm./ČR) 6:4, 7:5

Juniorky:
Dvouhra - 2. kolo:

Bouchardová (5-Kan.) - Krejčíková (ČR) 6:4, 6:3
Siniaková (6-ČR) - McPhillipsová (USA) 6:1, 6:7 (5:7), 6:1

Dvouhra - 3. kolo:
Šaripovová (Uzb.) - Siniaková (6-ČR) 3:6, 6:1, 6:3.

Čtyřhra - 1. kolo:
Krejčíková, Roscaová (ČR/Rum.) - Maciejewská, Rosatellová (Pol./It.) 6:3, 6:4.


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga