Ač je Petra Kvitová kovaná slávistka, v tenisové extralize hájí barvy Sparty.

Ač je Petra Kvitová kovaná slávistka, v tenisové extralize hájí barvy Sparty. | foto: AP

O domácí tenisový titul se v Říčanech porvou i Plíšková s Kvitovou

  • 2
České hvězdy Karolína Plíšková a Petra Kvitová proti sobě? Takový souboj by byl jistě ozdobou i v posledních kolech grandslamových turnajů. Tentokrát za ním však nemusíte vyrážet třeba na lednové Australian Open do Melbourne, odehraje se totiž ve středu v Říčanech.

Dvě elitní dámy světového tenisu budou ozdobou extraligového finále, v němž proti sobě nastoupí družstva Sparty a Prostějova. Hraje se v říčanském areálu Oáza, začátek je v 10 hodin, vstupné zdarma.

Vytrhne Praha po dlouhých letech Prostějovu titul? Ještě loni by taková otázka byla bezpředmětná. Letos se však změnil poměr sil a Sparta může skutečně zaútočit. „Při pohledu na soupisku je po dlouhé době šance získat titul, budeme hodně silní,“ věří Petr Luxa, kapitán a sportovní ředitel Sparty.

Zaboduje po 17 letech Sparta?

Útok na desátý titul v řadě v soutěži smíšených týmů mohou Prostějovu překazit Petra Kvitová a Tomáš Berdych, který Spartě pomohl k postupu do finále. Hanácký klub je totiž pustil na hostování do Sparty, která naopak na hostování do Prostějova uvolnila sestry Plíškovy. Berdych i dvojnásobná wimbledonská vítězka Kvitová v Prostějově tenisově vyrostli a družstvu pomohli k několika extraligovým vavřínům. Bývalý čtvrtý hráč světa však v poslední době trénuje v Praze, stejně jako někdejší světová dvojka Kvitová.

Soupisky

SPARTA
Tomáš Berdych
Peter Gojowczyk
Lukáš Rosol
Marek Jaloviec
Radek Štěpánek
Petr Michnev
Michal Konečný
Patrik Rikl
Matěj Vocel
Lukasz Kubot
Barbora Strýcová
Petra Kvitová
Kateřina Siniaková
Stefanie Voegele

PROSTĚJOV
Jiří Veselý
Norbert Gomboš
Jozef Kovalík
Adam Pavlásek
Václav Šafránek
Zdeněk Kolář
Vít Kopřiva
Karolína Plíšková
Lucie Šafářová
Kristýna Plíšková
Tereza Smitková
Barbora Štefková
Magdalena Pantůčková

„Je to docela zvláštní. Vždycky jsem byla v prostějovském týmu, ale už jsem tady v Praze víc než v Prostějově, tam už vůbec nežiju,“ řekla Petra Kvitová po zápasech semifinálové skupiny. V nich Sparta vyřadila ČLTK Praha a Liberec, přestože si třeba Tomáš Berdych dovolil klopýtnutí s mělnickým bojovníkem v barvách ČLTK Janem Šátralem. „Vracím se po dlouhé pauze, extraligu jsem zvolil kvůli rozehrání. Honza Šátral mě porazil naprosto zaslouženě,“ přiznal Berdych. „Na začátek je to docela dobrý. Zápasy v plné přípravě nejsou lehké, ale na druhou stranu je to zpestření tréninku,“ doplnila hodnocení Petra Kvitová.

Na soupisce Sparty jsou i Barbora Strýcová, Kateřina Siniaková nebo druhý deblista světa Polák Lukasz Kubot. „Týmové soutěže mám rád odmala, co jsem hrál žáky. A vždycky když jsem byl v nějakém týmu, tak se vyhrálo. Doufám, že tomu ani teď nebude jinak,“ prohlásil Tomáš Berdych. „Finále už ale bude beze mne, budu pokračovat na svých věcech,“ dodala česká jednička.

Sparta touží po desátém titulu v historii klubu a prvním po 17 letech. Předtím zvítězila i za pomoci Martiny Navrátilové, Jana Kodeše či Hany Mandlíkové například v letech 1970–1974, 1976, 1978 a 1980.

Prostějovští měli na soupisce Karolínu Plíškovou už loni, do hry však ještě nezasáhla. Letos se k ní připojila sestra Kristýna a dalšími oporami by měla být Lucie Šafářová, Tereza Smitková nebo Jiří Veselý. „Bude to promíchané a zajímavé,“ těší se kapitán Prostějova Jaroslav Navrátil.

Prostějov v semifinálové skupině nechal za sebou Přerov a Říčany, i za vydatné pomoci nedávné světové jedničky Karolíny Plíškové, která v jednom z duelů zdolala 2:0 na sety i světovou šestnáctku Anastasii Sevastovou nastupující za Říčany. „Začátek byl pomalejší, ale jinak to byla docela dobrá úroveň,“ řekla Plíšková. „Koukám, aby moje hra měla úroveň, hraju na sebe a chci vyhrát. Bod pro tým je bonus.“

Před rokem Prostějov porazil ve finále právě Spartu 6:2 na zápasy.


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga