Srbský tenista Novak Djokovič slaví postup do semifinále Wimbledonu.

Srbský tenista Novak Djokovič slaví postup do semifinále Wimbledonu. | foto: AP

Djokovič, Federer, Murray, Gasquet. Čtyři hráči, dva kroky do dějin

  • 27
Londýn (Od našeho zpravodaje) - Wimbledon čeká výjimečný den. Dvě mimořádné bitvy. Suverén proti překvapení turnaje, legenda proti domácímu miláčkovi. Djokovič vs. Gasquet. Federer vs. Murray. Je tu velký semifinálový pátek.

Skláněl se k trávě, hladil ji - a plakal. Tak moc Andyho Murrayho bolelo, když před třemi lety prohrál s Rogerem Federerem ve finále Wimbledonu.

Jako by se tehdy, v létě 2012, jejich kariéry lámaly.

Federer triumfem nad Murraym dosáhl na zatím poslední grandslamový titul ve své obdivuhodné kariéře. Murray se úspěšnou olympijskou odvetou o měsíc později odrazil k největším triumfům.

„Byl to výjimečný moment,“ vzpomíná Murray nyní. Teď může přijít další.

Federer ztratil jediný servis

Sotva si představit lepší den pro tenis. V Londýně má být 26 stupňů. V akci budou tři nejlepší tenisté světa na scéně ze všech nejposvátnější, wimbledonském centrkurtu. A v sázce bude mimořádně mnoho. Kdo vyhraje dnes, bude jen krok od vytouženého titulu.

Pro Brity bude pátek o to lepší, že zase přijde čas bitvy, kterou si Londýn přál. Sedminásobný wimbledonský vítěz Roger Federer versus domácí hrdina Andy Murray.

Druhý z nich už svůj nejtěžší úkol předloni splnil, když jako první Brit po 77 letech Wimbledon vyhrál.

Andy Murray

Roger Federer

To však zdaleka neznamená, že by neměl o co hrát. Od wimbledonského triumfu na další vyhraný grandslam čeká. Kdekdo zpochybňuje jeho spolupráci s Amélií Mauresmovou, která ho převzala po rozchodu s Ivanem Lendlem.

Od roku 2014, kdy se vrátil po operaci zad, má bilanci se silnou trojkou Federer, Djokovič, Nadal mizernou: 1-13.

„Ale letošní rok mám vyrovnaný. Cítím, že tady hraju dobrý tenis,“ řekl Murray.

Jeho soupeř však po úspěchu prahne snad ještě víc.

Rogeru Federerovi bude v srpnu 34 let. Osmým titulem by ještě zvýraznil svůj mimořádný tenisový odkaz, vždyť tolikrát v All England Clubu nikdo netriumfoval.

Letos ve Wimbledonu ztratil jediný set a jediný servis. „Cítím se dobře. A mám v nádrži ještě dost energie na zápas s Andym,“ vyhlásil Federer, který v bilanci s Murraym těsně vede 12-11.

Vyhrál už 17 grandslamů, strávil 302 týdnů v čele žebříčku. V obou případech jde o rekordy. Obojí by ještě rád vylepšil.

Na trávě na wimbledonském centru, se cítí jako doma. Kde jinde by se mu to mělo povést?

Gasquet: Jsem tady nejhorší

Zatímco favorita druhého semifinále lze hledat stěží, v tom prvním (start ve 14 hodin) je jasný. Bylo by šokující, kdyby z něj do finále nepostoupil Novak Djokovič. Vždyť i jeho soupeř Richard Gasquet (bilance 11-1 pro Djokoviče) prohlašuje: „Jsem tady ze všech čtyř nejhorší.“

A Stan Wawrinka, který s Gasquetem prohrál ve čtvrtfinále, řekl: „Nedávám mu moc velké šance.“

Když Djokovič uviděl, s kým se utká, muselo se mu ulevit. Z Wawrinky má respekt. Musí mít, vždyť ho Švýcar před měsícem zastavil ve finále Roland Garros. V tu chvíli se zdál Djokovič nepřemožitelný, o to palčivější porážka byla. O to víc chce zvítězit nyní.

Novak Djokovič

Richard Gasquet

Místo Wawrinky ho vyzve jiný muž s úchvatným jednoručním bekhendem: Gasquet, někdejší král žebříčku a dvojnásobný grandslamový vítěz, obojí ale mezi juniory.

Věštila se mu velká sláva, ale v žebříčku byl nejvýše sedmý a na grandslamu mezi dospělými nejdál v semifinále. „Musím hrát agresivně, hodně agresivně,“ pravil.

Dokáže to?

Král proti outsiderovi, pak elegán proti zarputilému obranáři. Velký tenisový pátek může začít.


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga