Čeští tenisté zdraví diváky po úspěšném daviscupovém souboji s Izraelem.

Čeští tenisté zdraví diváky po úspěšném daviscupovém souboji s Izraelem. | foto: Adolf Horsinka, MAFRA

Úkol splněn. Čeští tenisté hladce přehráli Izrael a zahrají si baráž

  • 21
Čeští tenisté si v září zahrají baráž o návrat do Světové skupiny Davis Cupu. Ve 2. kole nižší evropsko-africké zóny přehráli Izrael 3:1. Rozhodující bod přidali už v sobotní úvodní čtyřhře Jiří Veselý a Adam Pavlásek, kteří přehráli Jonathana Erlicha a Lišaje Oliela 6:2, 3:6 a 6:3. Za již rozhodnutého stavu poté prohrál debutant Václav Šafránek s Jišajem Olielem 5:7, 3:6.

Na ostravské antuce se blýskli týmová jednička Jiří Veselý a také Adam Pavlásek. V pátek oba zvládli úvodní utkání ve dvouhrách, v sobotu poté přidali rozhodující třetí bod ve čtyřhře.

Veselý, Pavlásek vs. Erlich, Oliel

Čtyřhru jsme sledovali podrobně.

„Byl to těžký zápas. Začali jsme skvěle, ale poté se Izraelci otřepali, mladý Oliel začal výborně returnovat. Ale jsem velmi rád, že jsme to zvládli,“ řekl Pavlásek v rozhovoru pro Českou televizi.

„Ve druhém setu jsme trochu znervóznili. Ale naštěstí jsme to ve třetím zvládli,“ doplnil Veselý.

Úvodní sadu režírovali čeští tenisté. Izraelci se znovu v prvních výměnách seznamovali s nenáviděnou antukou. Naopak rozjetí Veselý s Pavláskem po pátečních výhrách v singlech na kurtu dominovali.

Druhý set však přinesl zcela jiný obraz hry. Zkušený Izraelec Erlich, někdejší deblový vítěz Australian Open, zlepšil pohyb u sítě, technickými údery často zaskočil české duo. Izraelci rázem prolomili Čechům podání a odskočili do výrazného vedení 3:0. A to už 18letý Oliel s Erlichem neztratili.

Souboj o návrat mezi elitu

Baráž se uskuteční 14. až 16. září a losovat se bude ve středu. Češi by měli být na základě daviscupového žebříčku mezi nasazenými a vyhnout se tak třeba Austrálii nebo Švýcarsku. "Šanci uspět v baráži máme a až ještě všichni vyspějeme, tak časem třeba máme kvality hrát Davis Cup na nejvyšší úrovni," řekl Veselý.

Před rozhodující sadou se ale Češi opět zkoncentrovali. Výrazně aktivnější byl na kurtu Pavlásek, jenž se mohl opřít o tvrdý servis, skvěle si počínal i při smečích u sítě. Skvěle svého parťáka dokázal v rozhodujících chvílích doplnit i čahoun Veselý. Společně si vytvořili náskok jednoho brejku, který už nepustili.

Veselý poté při vlastním podání využil hned první mečbol.

Mezinárodní tenisová federace (ITF) testuje případný nový formát Davis Cupu. Zápasy nižší evropsko-africké zóny, do které Češi loni sestoupili ze Světové skupiny, se proto hrály dva dny a každé utkání jen na dva vítězné sety.

Přesto se v nejbližších měsících bude o změnách formát horlivě diskutovat.

Utkání 2. kola evropsko-africké zóny Davis Cupu

Hráno v Ostravě (antuka)

Česko - Izrael 3:1 
Veselý, Pavlásek - Oliel, Erlich 6:2, 3:6, 6:3
Šafránek - Oliel 5:7, 3:6.


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga