Radek Štěpánek poslal český výběr do daviscupového čtvrtfinále

Radek Štěpánek poslal český výběr do daviscupového čtvrtfinále | foto: Adolf HorsinkaMF DNES

Davis Cup: Češi porazili Francii 3:2, rozhodující bod získal Štěpánek

  • 139
Hotovo, skvělé. Čeští tenisté si stejně jako v loňském roce zahrají čtvrtfinále Davisova poháru. Postup jim v ostravském duelu s Francií zajistil Radek Štěpánek, který v souboji týmových jedniček porazil Gillese Simona 7:6(2), 6:3 a 7:6(0). V poslední dvouhře pak Jan Hernych prohrál s Tsongou 2:6, 7:6(5), 6:7(0).

Češi tak porazili Francii 3:2.

Výběr kapitána Jaroslava Navrátila si tak čtvrtfinále Světové skupiny zahraje podruhé za sebou, loni neuspěl v Moskvě proti domácím Rusům. V něm ho čeká v červenci na domácí půdě Argentina, která i bez Del Potra a Nalbandiana postoupila přes Nizozemsko.

Štěpánkovu bitvu jsme sledovali ON-LINE

Naopak Francouzi se v prvním kole loučí poprvé od roku 2000, kdy nestačili na Belgii a v září je čeká baráž.

ŠTĚPÁNEK - SIMON 7:6(2), 6:3 a 7:6(0)

Duel týmových jedniček Štěpánka se Simonem ovládl zcela jednoznačně český tenista. Výsledkem 7:6, 6:3, 7:6 navlas zopakoval skóre z vítězného barážového duelu s Wawrinkou před dvěma lety. "Porazili jsme jeden z nejlepších týmů s nejlepší formou. Mám obrovskou radost," řekl vítězný Štěpánek.

s argentinou opět v Ostravě

Čtvrtfinálový duel Davis Cupu s Argentinou (10.-12. července) odehrají čeští tenisté opět v ostravské ČEZ Aréně. Sdělil to mluvčí pořadatelské agentury Česká sportovní Karel Tejkal.

V zápase předváděl pestrou hru, v níž se mohl opřít o výborný servis doplněný výborným pohybem a častou změnou rytmu své hry. Zaváhal pouze ve třetím setu, kdy si v deváté hře poprvé prohrál servis, jenže Simon set k vítězství nedotáhl.

"Šel mi výborně servis a i když jsem si ho ve třetí sadě ztratil, dokázal jsem se hned vrátit do zápasu," dodal český hráč. "To mu vzalo vítr z plachet."

Osmý hráč světa Simon tak nebude na svou daviscupovou premiéru v Ostravě vzpomínat s úsměvem.

V pátek nestačil na Berdycha a i dnes prožíval spíše zoufalost a bezmoc. Štěpánkovi ani přes řadu šancí nevzal servis a i přes vyrovnané skóre tahal za kratší provaz. "Ztratil jsem oba zápasy, zase rozhodly jednoduché míče," řekl Simon. "Dobré příležitosti jsem měl ve druhém a začátku třetího setu. Ale v rozhodujícím okamžiku mě opustilo štěstí," dodal.

Hned v páté hře prvního setu musel odvracet tři brejkboly, sadu nakonec dotáhl do tie breaku. V něm už ale dominoval Štěpánek, který ho i díky třem esům získal ve svůj prospěch poměrem 7:2.

Rozhozený Simon nedokázal na Štěpánkovu hru najít protizbraň. Ve druhé sadě získal jen jeden z úvodních osmi míčů, čímž českému tenistovi daroval důležitý brejk.

O něj Štěpánek málem přišel v osmé hře. Při brejkbolu soupeře však nejprve uspěl při těžkém voleji na síti, poté Simonův prohoz zpomalila páska. Štěpánek hrozbu odvrátil a díky dalšímu brejku v deváté hře získal za 36 minut druhou sadu 6:3.

Ve třetí sadě Simon zmobilizoval zbytky posledních sil. Zdramatizovat utkání mohl v pátém gamu, ale čtyři brejkboly nevyužil. Přesto se prolomení Štěpánkova servisu nakonec o čtyři gamy později dočkal.

Set při svém servisu ale do vítězného konce nedotáhl. Štěpánek krizi zažehnal, podání si vzal zpět a v tie breaku Francouze deklasoval bez ztráty jediného míče. Divákům tak mohl předvést svůj vítězný "červí tanec."

HERNYCH - TSONGA 2:6, 7:6(5), 6:7(0)

K poslední dvouhře tak za rozhodnutého stavu mohl místo Berdycha nastoupit Jan Hernych, pro nějž to byla daviscupová premiéra na domácí půdě.

A vedl si výborně. I přesto, že v první sadě na výborně hrajícího soupeře uhrál pouhé dva gamy. "Tsonga začal skvěle, neměl jsem vůbec šanci," hodnotil utkání Hernych.

Ve druhém setu pak Francouz vedl 5:2 a zdálo se, že bude rychle rozhodnuto. Hernych však vyrovnal na 5:5 a v dvanáctém gamu pak při svém servisu odvrátil soupeřův mečbol. Sadu nakonec získal v tie-breaku. "Zlepšil jsem servis, začal jsem hrát více odvážně," dodal.

Třetí set nabídl taktickou bitvu, v níž si oba drželi servis až do tie-breaku. V něm už Tsonga exceloval, Hernychovi nepovolil jediný míček. "Ke konci už začal znovu hrát, bohužel," usmál se český tenista.

Tsonga tak získal v Ostravě druhý bod a upravil celkové skóre Česko - Francie na 3:2.


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga