Reportáž skončila 6. 3. 2015 22:13

Davis Cup, 1. kolo: Česko vs. Austrálie - úvodní dvouhry

První den duelu tenisové týmové soutěže komentoval Tomáš Franěk

40-0
Rosol má tři brejkboly.
30-0
Rosol zahrál dobře forhend do protipohybu Kokkinakise a má blízko k prvnímu gemu.
15-0
Podával Kokkinakis, po dlouhé výměně bere první fiftýn Rosol.
Zápas začal.
Nyní probíhá zahajovací ceremoniál, nejprve nastoupil australský tým, pak ten český. Zní hymny obou států.
Vzájemná bilance Česka, resp. Československa a Austrálie v Davisově poháru není pro naši zemi vůbec lichotivá. Oba státy se střetly celkem šestkrát. A jen jednou se radovalo Československo (v roce 1975). Naposledy se tito soupeři potkali před osmnácti lety - bylo to ve čtvrtfinále a Australané zvítězili jasně 5:0.
Premiérové střetnutí bude rovněž druhá dvouhra. Českou dvojku Veselý (48. na žebříčku ATP) vyzve Bernard Tomic, lídr Australanů a 38. hráč pořadí ATP. „Těším se moc. Bude to určitě něco nového před plnou ostravskou halou, věřím, že mě diváci dokážou tak podpořit, že se dokážu uvolnit. Když Lukáš vyhraje, mohlo by mi to pomoct,“ věří Veselý.
Lukáš Rosol je na žebříčku ATP na 31. místě, zatímco ani ne 19letý Kokkinakis je až 133. „Jsem rád za důvěru. Cítím zodpovědnost, ale věřím, že se mi podaří uhrát bod, který se očekává,“ uvedl ve čtvrtek Kokkinakis. „Určitě nás všechny jeho nominace překvapila. Podívám se na nějaké jeho zápasy a s kapitánem a trenéry najdeme maličkosti, přes které by se daly uhrávat body,“ dodal Rosol. Bude to jejich první měření sil.
Program zahájí domácí jednička Lukáš Rosol zápasem s Thanasim Kokkinakisem. Ten dostal nečekaně přednost před žebříčkově lépe postavenými i zkušenějšími hráči Samuelem Grothem a Lleytonem Hewittem. Ve druhé dvouhře se Jiří Veselý utká s Bernardem Tomicem.
Krásné páteční odpoledne, nabitý víkend plný sportovních akcí přináší i první kolo Davis Cupu, v němž čeští tenisté vyzvou na tvrdém povrchu v ostravské ČEZ Areně Austrálii. Chybět bude Tomáš Berdych (nyní se soustředí na individuální kariéru, připraven bude v případě 2. kola či v případné baráži o Světovou skupinu) a Radek Štěpánek (nestihl doléčit zranění), šanci tak dnes dostává Lukáš Rosol a Jiří Veselý. Průběh pátečních dvouher můžete sledovat zde v podrobné on-line reportáži.
Úvodní dvouhry jsou na programu v pátek od 15.30.