Clijstersová je na Turnaji mistryň v semifinále

Los Angeles - Tenisový Turnaj mistryň v Los Angeles zná první semifinalistku. Po výhře nad domácí Chandou Rubinovou 6:4 a 6:4 si postup z Červené skupiny zajistila světová jednička Kim Clijstersová z Belgie. Její krajanka a největší konkurentka Heninová-Hardenneová zahájila vrcholnou akci sezony vydřeným vítězstvím nad Anastasií Myskinovou z Ruska.

Belgická favoritka se musela ve svém prvním utkání vypořádat nejen s Myskinovou, ale i se začínající virózou. Na dvorci strávila dvě a půl hodiny a soupeřku nakonec zdolala po boji 2:1 na sety.

Heninová-Hardenneová měla po příjezdu z Belgie do USA příznaky nachlazení a trápila ji horečka. V prvním setu utkání s Myskinovou ve Staples centru jí lékař v pauze dokonce měřil srdeční činnost a tep. Letošní vítězka French Open a US Open si navíc stříkala sprej do krku, aby utišila pálení v hrdle. "Měla jsem kvůli nachlazení problém s dýcháním," vysvětlila.

V první sadě otočila stav z 0:5 na 7:5. "Snažila jsem se uvolnit, a to mi pomohlo set zvrátit," řekla Belgičanka. V třetí sadě prohrávala 4:5, ale bitvu zakončila čistou hrou. "Měla jsem trochu nahnáno, ale bojovala jsem. Musela jsem se vyrovnat s tlakem. Získala jsem důležitou výhru," ulevila si.

Světová jednička Kim Clijstersová si jako první zajistila na Turnaji mistryň postup do semifinále. "To je příjemná novina. Mám za sebou dva dobré zápasy," potěšilo dvacetiletou Belgičanku, která bojuje o tenisový trůn s krajankou Heninovou-Hardenneovou. Dnes porazila domácí Chandu Rubinovou dvakrát 6:4 a potvrdila, že na Američanku umí hrát: zdolala ji již posedmé za sebou a nikdy neprohrála.

Naději na postup do semifinále vykřesala Amélie Mauresmová z Francie, která zdolala Rusku Jelenu Dementěvovou 6:3 a 6:2. K postupu potřebuje vítězka z Philadelphie zdolat Clijstersovou. "Hraje skvěle, nemám co ztratit," řekla Mauresmová.

V Červené skupině vyhrála také Amélie Mauresmová z Francie, která zdolala Rusku Jelenu Dementěvovou 6:3 a 6:2. 

Výsledky:
Červená skupina:
Clijstersová (1-Belg.) - Rubinová (10-USA) 6:4, 6:4, Mauresmová (6-Fr.) - Dementěvová (9-Rus.) 6:3, 6:2.
Tabulka:
1. Clijstersová 2 2 0 4:0
2. Rubinová  2 1 1 2:3
3. Mauresmová  2 1 1 3:2
4. Dementěvová 2 0 2 0:4
 
Černá skupina:
Heninová-Hardenneová (2-Belg.) - Myskinová (5-Rus.) 7:5, 5:7, 7:5.

,

Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga