Radost českého daviscupového týmu

Radost českého daviscupového týmu - Česko - Brazílie 3:0. Deblový pár Jiří Novák, David Rikl si mohl po vítězství nad brazilskou dvojicí Sa - Simonis pokojeně plácnout se zbytkem týmu | foto: Dan Krzywoň, ČTK

Čeští tenisté prošli do 2. kola

  • 2
Ostrava - Už po sobotní čtyřhře je rozhodnuto, čeští tenisté si zahrají 2. kolo Davis Cupu. O rozhodující třetí bod se postarali deblisté Jiří Novák s Davidem Riklem, kteří přehráli brazilský pár Sa, Simoni jednoznačně 3:0 na sety. Ostřílená dvojice nepřipustila překvapení a rutinérským výkonem potěšila nadšenou halu ve Vítkovicích. Nedělní dvouhry tak budou jenom formalitou.Češi si věří, soupeř stále taktizuje

Novák, Rikl (ČR) - Sa, Simoni (Bra.) 6:4, 6:3, 7:5

3. set
Nebylo co řešit, dramatická zápletka se nekonala. Novák s Riklem si vystačili s rutinním výkonem, na který nesehraní a zjevně méně herně vyspělí Brazilci nestačili. Skutečně pěkných výměn nebylo mnoho, většinou stačil přesný return a soupeř poslal míček do sítě.

Snad jenom dvakrát Sa se Simonim zahrozili. Ve třetí hře při Riklově servisu vedli 40:30. Spíše tím ale probudili domácí dvojici ze zaběhnutého stereotypu a vysloužili si pořádnou returnovou výslužku, kterou odnesl Simoni ztrátou svého podání. Hůře bylo českému páru, když soupeř dokázal srovnat a poté za stavu 4:4 měl při Novákově servisu výhodu. Závěrečná fáze pak byla zejména v režii Davida Rikla. Ten nejprve čistou hrou získal vlastní servis a poté famózními returny zničil soupeře.

2. set
Svižný průběh bez zvláště dramatických momentů měla druhá sada. Stačilo v ní jediné zaváhání Brazilců, kterého dokázal zkušený domácí pár s přehledem využít. Od třetí sady, kdy se podařilo prorazit Andremu Sa podání, jako by si oba páry vytknuly cíl neztratit při vlastní podání ani fiftýn. Zvítězili domácí, když za čtyři gamy uhrál na soupeře jeden dobrý míček Jiří Novák.

V deváté hře už Novák s Riklem zase zapnuli a Novákův dobrý return znamenal další brejk a zisk setu v poměru 6:3. Oba domácí hráči mohutně povzbuzovaní skvělým publikem už se dostali do optimální pohody a utkání vedou jistou rukou v vítězství.

1. set
Novák s Riklem vyhráli los a zvolili příjem. Brazilci ovšem zodpovědnost unesli a hned na úvod ukázali, že nejsou žádní nezdárci. Dlouho bylo těžké poznat, že na kurtu stojí jeden z nejlepších párů světa a na druhé straně hráči, kteří spolu ještě nikdy nehráli.

Mladí Brazilci předčili české hráče zejména na síti, kde se dostávali velmi rychle k míčkům a voleje nekompromisně zakončovali. Rik a zejména Novák potřebovali čas, aby se v chladné hale rozehřáli.

Na straně domácí dvojice stála většina dobře odvedené práce v úvodu na Davisu Riklovi. Jeho skvělé returny trefovaly přesně, zatímco Novák se hodně trápil a očivodně s nemohl dostat do tempa. To se projevilo zejména ve 4. hře, kdy dvakrát po sobě zahrál dvojchybu a Brazilci dosáhli na brejk.

Hned následně se vynořila dobrá šance odvést stejnou mincí, ale dlouhá přetahovaná o podání Andreho Sa vyzněla pro hosty. Zadařilo se až při další možnosti, kdy už konečně pronikal do hry i Novák. Od stavu 3:4 získali domácí tenisté tři gamy v řadě a set vyhráli 6:4. Ve vítkovickém Paláci kultury a sportu se opět sešla skvělá návštěva, na tribunách je kolem čtyř tisícovek diváků.

Česko - Brazílie 3:0 po druhém dnu
Rikl, Novák - Sá, Simoni 6:4, 6:3, 7:5.
Esa: 1:4. Dvojchyby: 5:5. Nevynucené chyby: 6:7. Ztracené hry: 2:6.


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga