Češi přivítají v Davis Cupu Brazílii

  • 1
Curych - Čeští tenisté se v prvním kole příštího ročníku Světové skupiny Davisova poháru střetnou v domácím prostředí s Brazílií. Rozhodlo o tom dnešní losování Mezinárodní tenisové federace v Curychu. Utkání se uskuteční od 8. do 10. února. Letos čeští tenisté v prvním kole Davisova poháru prohráli ve Švédsku a v boji o udržení ve Světové skupině porazili v Prostějově Rumunsko. Brazilci zdolali v prvním kole Maroko, ale ve čtvrtfinále doma podlehli Austrálii 1:4 na zápasy.

Český kapitán Jan Kukal přivítal Brazilce za soupeře s otevřenou náručí. "Jsem rád, to jsme chtěli. Hrajeme doma s nesmírně atraktivním soupeřem," uvedl Kukal. Proti týmu v čele s trojnásobným vítězem French Open Gustavem Kuertenem se určitě nebude hrát na antuce.

"Což je pro nás jako pořadatele výhoda, protože stavět antuku je v hale náročné," uvedl Kukal. Podle Kukala by se mělo hrát ve veliké hale. "Nevylučuji návrat do Prahy," uvedl Kukal. V úvahu znovu přichází hala v Porubě, ve Frýdlantu na Ostravicí, v Brně či v Ostravě- Vítkovicích. "Problémem je vždycky led, ale potřebujeme hodně diváků," dodal Kukal.

Kapitán nezvykle plánuje sraz širšího kádru tenistů. Chtěl by 15.-16. prosince dojednat přátelské mezistátní utkání, uvažoval o souboji s Rakouskem nebo se Slovenskem. "Byla by to příprava na Davisův pohár a zároveň i na Australian Open," mínil Kukal.

Jedničkou Brazilců je první hráč světa Kuerten. Podle Kukala začal oblíbený 'Guga' nosit brýle. "Pro halu to může být handicap, ale loni vyhrál Masters," řekl Kukal. Dvojkou je Fernando Meligeni, v týmu dále působí André Sá a deblista Jamie Oncins.

Čeští tenisté se s Brazílií střetli v Davis Cupu třikrát, v roce 1948 i o dvacet let později vyhráli. Naposledy se bývalé Československo s Brazílií utkalo v Porto Alegre před třiceti lety. "Byla tam zima," vzpomínal Kukal na prohru 1:4. Ve čtvrtfinále by čeští tenisté narazili na vítěze duelu Francie proti Nizozemsku. "O to už tolik nejde, klíčové je první utkání. Druhý soupeř zatím není důležitý," řekl Kukal.

Česká daviscupová opora Jiří Novák souhlasil s kapitánem, že tenisty čeká atraktivní soupeř. "Ale nesmírně těžký, protože mají k dispozici prvního hráče světa. Na druhou stranu mezi prvním a druhým hráčem mají velký žebříčkový propad," doplnil Novák.

Šestadvacetiletý Novák hrál s Kuertenem třikrát a pokaždé po boji podlehl, s Meligenim naopak všechny tři vzájemné souboje vyhrál. "Šance jsou otevřené. Půl na půl, protože máme výhodu domácího prostředí a můžeme zvolit rychlý povrch," řekl Novák.

Brazilský zástupce v daviscupové komisi ITF Nelson Nastas tušil, že se v únoru bude hrát na rychlém povrchu. "Proti Čechům to bude těžké. Naši hráči jsou antukáři, a oni zvolí rychlý dvorec. I pro světovou jedničku Kuertena to bude obtížné," obával se Nastas.

Davisův pohár 2002 (1. kolo: 8.-10. února, čtvrtfinále: 5.-7. dubna, semifinále: 20.-22. září, finále: 29. listopadu-1. prosince)

Světová skupina
Francie - Nizozemsko, ČR - Brazílie, Španělsko - Maroko, USA - Slovensko, Rusko - Švýcarsko, Velká Británie - Švédsko, Chorvatsko - Německo, Argentina - Austrálie.

Evropsko-africká zóna I
1. kolo: Zimbabwe - Portugalsko, Rakousko - Izrael.
2. kolo: Belgie - Řecko, Itálie - Finsko, Bělorusko - Zimbabwe/Portugalsko, Rumunsko - Rakousko/Izrael.

Americká zóna I

1. kolo: Bahamy - Venezuela, Kanada - Mexiko.
2. kolo: Chile - Kanada/Mexiko, Ekvádor - Bahamy/Venezuela.

Asijsko-oceánská zóna I

Indie - Libanon/Čína, Thajsko - Uzbekistán, Korea - Japonsko, Nový Zéland - Indonésie.


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga